Matpriser

Her kan du spare tusenvis

Det er ikke hvor, men hvilken, kjøttdeig du kjøper som har størst innvirkning på budsjettet ditt.

VALGETS KVALER: Det viktigste valget om du vil spare penger på fredagstacoen, gjør du i butikken. Foto: Elisabeth Dalseg
VALGETS KVALER: Det viktigste valget om du vil spare penger på fredagstacoen, gjør du i butikken. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

Det er fredag, min venn, rekk din hånd opp i været, om du skal spise taco i kveld? Sjansen er uansett ganske stor for at middagsplanene involverer kjøttdeig, og her er det mye å spare på å handle smart.

Matprisene har økt med 8,6 prosent det siste året, storfekjøtt med 9,7 prosent.

Vi har sjekket priser på kjøttdeig i norske dagligvarebutikker. Kiloprisen på storfekjøttdeig varierer fra knappe 160 til 250 kroner per kilo, så her er det smart å ha et blikk på kiloprisen.

Hvor du handler kjøttdeigen, spiller mindre rolle, dersom du er opptatt av pris. Da er det én ting som gjelder: Velg den billigste egne merkevaren (EMV), altså Xtra, First Price eller Prima.

For 400 gram av den rimeligste kjøttdeigen må du ut med 63,90 kroner, eller 159,75 kroner per kilo, uansett om du handler på Rema, Oda, Meny eller Mega.

Dette er ikke ulikt konklusjonen da vi testet prisen på klassiske tacovarer i høst.

Dersom vi går ut ifra at du spiser taco på 45 av årets 52 fredager, bruker du 2875,5 kroner i året dersom du velger den billigste løsningen. Går du for den dyreste, må du ut med 4630, kroner hvert år, 1755 kroner mer.

Spiser du kjøttdeig flere ganger i uken, kan du gange denne summen med antall ganger, for å finne ut hvor mye du kan spare på å velge den billigste varianten.

Smak forskjellen?

I denne pristesten har vi ikke tatt hensyn til om kjøttdeigen er med eller uten salt, eller om fettprosenten er til eller 14 prosent. Bruken er den samme.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Det er også grenser for hvor forskjellig kjøttdeig kan være på smak, og da vi testet kjøttdeig et par år tilbake, var det ikke de dyreste som kom best ut.

Når det er sagt, er det økologisk kjøttdeig som er dyrest. Her er det jo høyere kostnader, i tillegg til at det koster å merke produkt med øko-merket.

Bestselgerne er, ikke uventet, den aller rimeligste kjøttdeigen. Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, forteller at stadig flere kunder velger de billigste produktene, i Xtra-serien.

- Selve produksjonen av deigene er lik, men produkter merket Coop har alltid bare norske råvarer og er derfor merket Nyt Norge. I perioder hvor det er mangel på norske råvarer, kan Xtra-deigene inneholde importert kjøtt, noe som er merket på pakken.

Xtra-kjøttdeigen har også en annen innpakning, lik den fra First Price: De er vakuumpakket, mens Coop-kjøttdeigen er pakket i modifisert atmosfære. Det kan blant annet påvirke fargen.

- Det er ulike produkter og ulik kvalitet som gir ulik pris, og for Coop er det viktig at kundene skal ha valgfriheten. De skal selv kunne velge hvilken råvare de ønsker i sine produkter, hvilken kvalitet det skal være, opprinnelse på råvaren og hvordan produktet er emballert. Prisforskjellene gjenspeiles i dette, og her kan kundene spare penger om de ønsker.

- Vi ønsker å ha stort utvalg og gi kundene valgmuligheter, noe økologisk kjøttdeig er et eksempel på, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny.

- Når det gjelder prisen på økologisk kjøttdeig, er den dyrere å produsere, noe som reflekterer prisen inn til oss fra leverandør.

Slik blir tacoen billigere

Om du føler på et litt stramt budsjett, er det flere måter å gjøre tacoen billigere på. En av dem er selvsagt å kutte ned på mengden kjøtt, og spise mer grønnsaker, eller drøye tacokjøttet med bønner.

KUTT ELLER BYTT? Det er mye å spare på å spise litt mindre kjøtt, eller velge en annen type kjøttdeig. Da kan du kanskje legge litt mer i tilbehøret. Ilustrasjonsfoto: Lisbeth MIchelsen
KUTT ELLER BYTT? Det er mye å spare på å spise litt mindre kjøtt, eller velge en annen type kjøttdeig. Da kan du kanskje legge litt mer i tilbehøret. Ilustrasjonsfoto: Lisbeth MIchelsen Vis mer

Om det ikke er så viktig for deg at det er storfekjøtt du bruker, er det også langt rimeligere å bytte ut storfekjøttet med svin, lam, kylling - eller en kjøttdeig iblandet grønnsaker.

For eksempel:

  • Gilde lammekjøttdeig koster 137,25 kroner per kilo på Extra.
  • Coop Extra har også ferdig tacokrydret blanding av kjøttdeig og svin til 123,50 kroner per kilo.
  • Nordfjord kjøttdeig av svin koster 85,75 kroner per kilo på Oda.
  • Aller billigst er kyllingkjøttdeigen. Den fra First Price koster 99,83 kroner per kilo på Kiwi og Meny.

Veganske eller vegetarianske kjøtterstatninger kan også lønne seg, men disse spriker omtrent like mye i pris som vanlig kjøttdeig, og koster fort over 200 kroner per kilo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer