Arbeidsliv

Her kan ikke sjefen trekke deg i lønn

En svært vanlig arbeidsavtale-klausul om lønnstrekk for feilutbetalinger er ikke lov, ifølge Høyesterett.

STANDARDAVTALE: I de fleste arbeidskontrakter finnes det en formulering om arbeidsgivers rett til å trekke den ansatte i lønn, som ikke nødvendigvis kan brukes, for eksempel hvis den ansatte har fått en feilutbetaling. Foto: Shutterstock/NTB
STANDARDAVTALE: I de fleste arbeidskontrakter finnes det en formulering om arbeidsgivers rett til å trekke den ansatte i lønn, som ikke nødvendigvis kan brukes, for eksempel hvis den ansatte har fått en feilutbetaling. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Dersom det står følgende i arbeidsavtalen din, bør du være oppmerksom:

Det er nemlig slik at arbeidsgiver ikke kan trekke en ansatt for feilutbetalte godtgjørelser, selv om det var tatt inn en klausul om dette i arbeidsavtalen.

Dette slår ingen ringere enn Høyesterett fast.

Fikk lønnstrekk for feil diett

Nylig ble en sak hvor en ansatt hadde fått utbetalt 7962 kroner for mye i diettgodtgjørelser etter en arbeidsreise, tatt opp i Høyesterett. Denne feilutbetalingen hadde seinere blitt trukket fra den ansattes lønn, på det grunnlag at denne formuleringen var i den ansattes arbeidsavtale:

«Er det ved lønningsdag foretatt feil utlønning, kan arbeidsgiver foreta den nødvendige justeringen ved neste eller påfølgende lønningsdager».

Høyesteretts flertall på fire dommere kom til at arbeidsmiljølovens paragraf 14-15 forbød arbeidsgiver å trekke arbeidstaker i lønn for å dekke inn for mye utbetalt diettgodtgjørelse.

«Bestemmelsen må tolkes slik at den avtalen lønnstrekket bygger på, må konkretisere det aktuelle lønnstrekket i en slik grad at arbeidstakeren beholder forutsigbarhet for sine lønnsutbetalinger. Dette vilkåret var ikke oppfylt», står det i dommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer