Arbeidsliv

Her kan ikke sjefen trekke deg i lønn

En svært vanlig arbeidsavtale-klausul om lønnstrekk for feilutbetalinger er ikke lov, ifølge Høyesterett.

STANDARDAVTALE: I de fleste arbeidskontrakter finnes det en formulering om arbeidsgivers rett til å trekke den ansatte i lønn, som ikke nødvendigvis kan brukes, for eksempel hvis den ansatte har fått en feilutbetaling. Foto: Shutterstock/NTB
STANDARDAVTALE: I de fleste arbeidskontrakter finnes det en formulering om arbeidsgivers rett til å trekke den ansatte i lønn, som ikke nødvendigvis kan brukes, for eksempel hvis den ansatte har fått en feilutbetaling. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Dersom det står følgende i arbeidsavtalen din, bør du være oppmerksom:

Det er nemlig slik at arbeidsgiver ikke kan trekke en ansatt for feilutbetalte godtgjørelser, selv om det var tatt inn en klausul om dette i arbeidsavtalen.

Dette slår ingen ringere enn Høyesterett fast.

Fikk lønnstrekk for feil diett

Nylig ble en sak hvor en ansatt hadde fått utbetalt 7962 kroner for mye i diettgodtgjørelser etter en arbeidsreise, tatt opp i Høyesterett. Denne feilutbetalingen hadde seinere blitt trukket fra den ansattes lønn, på det grunnlag at denne formuleringen var i den ansattes arbeidsavtale:

«Er det ved lønningsdag foretatt feil utlønning, kan arbeidsgiver foreta den nødvendige justeringen ved neste eller påfølgende lønningsdager».

Høyesteretts flertall på fire dommere kom til at arbeidsmiljølovens paragraf 14-15 forbød arbeidsgiver å trekke arbeidstaker i lønn for å dekke inn for mye utbetalt diettgodtgjørelse.

«Bestemmelsen må tolkes slik at den avtalen lønnstrekket bygger på, må konkretisere det aktuelle lønnstrekket i en slik grad at arbeidstakeren beholder forutsigbarhet for sine lønnsutbetalinger. Dette vilkåret var ikke oppfylt», står det i dommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.