Hvordan stemme?

Her kan mange gjøre feil

Å krysse gir ingen ekstra stemme til politikeren.

VALGDAG: På valgdagen kan de som ikke allerede har forhåndsstemt avgi sin stemme. Men merk at stemmeseddelen ikke er helt lik som den på kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Terje Pedersen / NTB
VALGDAG: På valgdagen kan de som ikke allerede har forhåndsstemt avgi sin stemme. Men merk at stemmeseddelen ikke er helt lik som den på kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver 13. september i kalenderen, og i dag er dagen der du kan gå til valglokalet og avgi din stemme til årets stortingsvalg - så lenge du ikke allerede har forhåndsstemt.

Ifølge valg.no har flere enn 1,6 millioner forhåndsstemt, noe som er rekordhøye tall og utgjør drøye 42 prosent av de stemmeberettigede.

Må ha gyldig ID

I år har mange fått tilsendt valgkortet digitalt. Du ikke ha med valgkortet til valglokalet, men det gjør at prosessen (og køen) går raskere. Det du i hvert fall må huske på er gyldig legitimasjon – uten det får du ikke stemt. Legitimasjon kan for eksempel være pass, nasjonalt ID-kort, førerkort eller bankkort med bilde.

Når du så går inn i båsen, tar du stemmeseddelen til partiet du vil stemme på. Dersom du ikke vil gjøre noen endringer, bretter du den slik at partinavnet skjules på innsiden, og så er det bare å gå ut igjen, få et stempel fra funksjonærene og putte stemmeseddelen i valgurnen.

Kryss gir ikke ekstrastemme

Men verdt å merke seg: dersom du vil gjøre endringer på stemmeseddelen, typisk ved å endre rekkefølge på kandidatene fordi du har en annen favoritt enn den som står øverst, gjøres det noe annerledes enn hva man er vant med fra kommune- og fylkestingsvalget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer