Hvordan stemme?

Her kan mange gjøre feil

Å krysse gir ingen ekstra stemme til politikeren.

VALGDAG: På valgdagen kan de som ikke allerede har forhåndsstemt avgi sin stemme. Men merk at stemmeseddelen ikke er helt lik som den på kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Terje Pedersen / NTB
VALGDAG: På valgdagen kan de som ikke allerede har forhåndsstemt avgi sin stemme. Men merk at stemmeseddelen ikke er helt lik som den på kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver 13. september i kalenderen, og i dag er dagen der du kan gå til valglokalet og avgi din stemme til årets stortingsvalg - så lenge du ikke allerede har forhåndsstemt.

Ifølge valg.no har flere enn 1,6 millioner forhåndsstemt, noe som er rekordhøye tall og utgjør drøye 42 prosent av de stemmeberettigede.

Må ha gyldig ID

I år har mange fått tilsendt valgkortet digitalt. Du ikke ha med valgkortet til valglokalet, men det gjør at prosessen (og køen) går raskere. Det du i hvert fall må huske på er gyldig legitimasjon – uten det får du ikke stemt. Legitimasjon kan for eksempel være pass, nasjonalt ID-kort, førerkort eller bankkort med bilde.

Når du så går inn i båsen, tar du stemmeseddelen til partiet du vil stemme på. Dersom du ikke vil gjøre noen endringer, bretter du den slik at partinavnet skjules på innsiden, og så er det bare å gå ut igjen, få et stempel fra funksjonærene og putte stemmeseddelen i valgurnen.

Kryss gir ikke ekstrastemme

Men verdt å merke seg: dersom du vil gjøre endringer på stemmeseddelen, typisk ved å endre rekkefølge på kandidatene fordi du har en annen favoritt enn den som står øverst, gjøres det noe annerledes enn hva man er vant med fra kommune- og fylkestingsvalget.

SLIK: Vil du endre rekkefølgen på kandidatene må du angi, med nummer, hvilken prioritering du gir dem på lista. Foto: Valg.no
SLIK: Vil du endre rekkefølgen på kandidatene må du angi, med nummer, hvilken prioritering du gir dem på lista. Foto: Valg.no Vis mer

Mens du der kan du sette et kryss for å gi en ekstra personstemme, fungerer det ikke slik i årets stortingsvalg. I stedet må du sette et nytt nummer i ruten til venstre dersom du vil endre rekkefølgen på kandidatene, altså der du gir din favoritt tallet 1, nestemann tallet 2 og så videre.

Dersom du vil stryke en politiker fra lista, krysser du av i kolonnen til høyre.

– Jeg vet at mange synes dette er forvirrende, siden et kryss på kommunevalg betyr en personstemme som kan flytte kandidaten oppover på lista. Vi bør faktisk endre dette, jeg har sett mange eksempler på at dette har blitt gjort feil i årets valg, skriver Ap-politiker Tuva Moflag på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer