Her kommer kineserne!

Vi er ikke de eneste som lurer på hva 150 millioner arbeidsløse kinesere kan komme til å finne på å produsere. Handelsbransjen forventer økt billigimport både på sko, drillbor, teknologivarer og mye mer.

Publisert
Sist oppdatert

Dagligvarebransjen ligger an til moderate vekstrater fremover, spår Handels- og servicenæringens Hovedorganisasjon, og regner med noe lavere vekst i de fleste bransjer. I flere bransjer ventes dessuten økt import fra Kina og andre asiatiske lavkostland

- I kapitalvarebransjene som møbler, hvite og brunevarer og jernvarer, regner vi med at en dempet vekst i boligbyggingen vil dempe etterspørselsveksten. Samtidig vil også økt import fra Kina kunne føre til lavere priser, sier seksjonsleder i Samfunnspolitisk avdeling i HSH Harald Jachwitz Andersen.

- Til nå har de negative prisimpulsene fra Kina mest gjort seg gjeldende for klær, fortsetter han, - men vi tror at det er mer å gå på innenfor sko. Vi registrerer dessuten at prisnivået i Norge er relativt høyt i forhold til i andre land. Mye av skoproduksjonen skjer nok fortsatt i europeiske land, som Italia, slik at det er potensiale for utflagging av skoproduksjonen.

- Også innenfor jernvarer er det et slikt potensiale. Mange kjente merkevarer, som Black and Decker og Bosch, har fortsatt en del produksjon i Europeiske land, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.