Her kutter du utgiftene

Hvordan overleve den nye renteøkningen? Du kommer langt ved å endre litt på vanene dine.

Publisert
Sist oppdatert

I går var det et faktum: Renta fortsetter å stige, og det samme gjør prisene. Flere av landets aviser skriver i dag om hvordan økt rente og prisvekst tar lønnstillegget ditt.

Et par med to inntekter på 300. 000 og 400.000 kroner og gjeld tre ganger samlet inntekt, kan reelt sett få 10.000 kroner mindre å rutte med i år etter at renteutgiftene er betalt, skriver Aftenposten.

For et par tilsvarer dette altså 5.000 kroner per hode. Det kan kanskje høres mye ut, men er det egentlig så ille?

Det mest åpenbare er å sjekke om det lønner seg for deg å bytte bank, telefon- og strømleverandør. Les mer om dette her: Slik sparer du tusener

Kutt treningssenteret - spar 6.000 kroner

Vi sier ikke at du skal slutte å trene, men kan du gjøre det ute i Guds frie natur? Hvis du likevel bare er støttemedlem hos SATS eller andre kjeder, sparer du cirka 6.000 kroner i året på å kutte medlemsskapet.

Kutt ut morgenkaffen - spar 6.900 kroner

Ja, det er kos med en god kaffe latte om morgenen, men det er mye penger å spare på å stå opp litt tidligere og trakte kaffen selv. Kjøper du en barista-kaffe til 30 kr hver eneste arbeidsdag hele året, koster det deg 6.900 kroner. Hvis det er 5.000 kroner du vil spare, kan du likevel unne deg cirka 60 kopper i året.

Sykle/gå til jobben - spar 7.700 kroner

Dette er selvsagt ikke et alternativ for alle, men mange bor så nær jobben at det er mulig å sykle eller gå. Hos Ruter i Oslo koster et månedskort for voksne cirka 700 kroner. Dropper du månedskortet og velger muskelkraft i stedet, sparer du 7.700 kroner i året (med en måned ferie). Du kan likevel unne deg en busstur på dager med dårlig vær, faktisk hele 90 enkeltturer i året hvis prisen ligger på cirka 30 kroner.

Noen er selvsagt nødt til å bruke bilen til jobben, og da er det jo ganske frustrerende at reisefradraget har stått stille siden 1999.

Kutt taxikjøring- spar 5.000 kroner

Taxi anses for mange som et luksusgode, men Taxiforbundets statistikk fra 2006 viser at den største andelen kunder, tar taxi 1-2 ganger per uke. Den nest største gruppen tar taxi én gang hver fjortende dag, mens den tredje største gruppen tar taxi 3-4 ganger i uken. Vi må anta at en del av disse turene er finansiert av arbeidsplasser og derfor ikke er kostnader som belastes privatpersoner. La oss derfor ta utgangspunkt i at du har én taxitur i uka, og la oss si at denne koster deg 100 kroner, altså totalt 5.200 kroner i året. For mange er beløpet antakelig betydelig høyere.

Taxinæringen slaktes i ny forbrukerundersøkelse

Kutt ut brus og kjøpevann - spar inntil 6.600 kroner

I april i år drakk gjennomsnittsnordmannen nesten ni liter brus. I tillegg drakk vi nesten to liter kjøpevann, ifølge tall fra bryggeri- og drikkevareforeningen. Da har vi regnet med liten og stor, spedbarn som oldemor. Det er derfor ganske sannsynlig at akkurat du drikker mer enn dette. Handler du i en kolonial, betaler du cirka 18 kroner for 1,5 liter og bruker cirka 1.584 kroner i året på brus og vann. Men handler i halvlitersflasker etter hvert som du blir tørst, bruker du cirka 3.160 kroner i året. Er du enda mindre bevisst, og kjøper disse halvlitersflaskene på bensinstasjoner til 25 kr flasken, bruker du 6.600 kroner i året. Drikker du kranvann eller billig saft, kan du kjapt spare nesten 5.000 kroner i året.

Kan du droppe fasttelefonen? Svaret får du her

Prøv vår mobilkaluklator og se om du også kan spare noe på denne regningen.

Stump røyken - spar 8.320 kroner

Vi vet ikke om eller hvor mye du røyker, men en ting som er sikkert, er at det koster penger. Mye penger. En DinSide-kollega røyker cirka to pakker i uka til en pris av cirka 80 kroner per pakke. Dette tilsvarer en sum på 8.320 kroner i året. Kutter du røyken, blir du sunnere og rikere. Dessuten sover du bedre om natten

Kjør økonomisk - spar 5.733 kroner

Vi skal ikke foreslå at du parkerer bilen for godt, men bensinprisene er et hett tema om dagen, og det samme er miljøet. Ved å kjøre bilen mer miljøvennlig, er det masse penger å spare. DinSides motorredaksjon har gjort egne tester på dette. I 1999 sparte en DinSide-journalist 4.000 kroner i året på å kjøre mer miljøvennlig til og fra jobben. Hvis vi tar utgangspunkt i en bensinpris på 13 kr/l, vil det samme regnestykket gi deg en reduksjon i bensinutgifter på 5.733 kroner.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer