Her lønner det seg å studere

Velg studiested med lave levekostnader.

TRENDY: Det er blitt mer populært å studere i utlandet.  Foto: COLOURBOX
TRENDY: Det er blitt mer populært å studere i utlandet. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er igjen populært å studere i utlandet. Statistikk fra Lånekassen viser nemlig at det for første gang på flere år var en oppgang i antall studenter som tok utdanning i utlandet i 2009/2010, og trenden fortsetter i år.

Vurderer du å studere i utlandet, men er usikker på hva du eventuelt kan få i studiestøtte? DinSide har sett nærmere på hvor mye du faktisk får, og hvor du bør studere hvis du vil få mest ut av pengene.

Snart går søknadsfristen ut

Dette får du i støtte

Som student uansett studieland, har du krav på like mye i lån og stipend som hvis du blir hjemme i Norge. Alle får tildelt samme basisstøtte, som for tiden er 89.000 kroner per studieår ved høyere utdanning. 35.600 kroner kan bli gjort om til stipend ved bestått eksamen og så fremt du ikke har tjent mer enn Lånekassens fribeløp.

Dette betyr at du må velge studieland med omhu, hvis du ønsker å ha mest mulig å rutte med i løpet av skoleåret.

Studielånet med i regnestykket ved boliglån

Her lever du billigst

Er du usikker på hva det faktisk koster å leve på forskjellige steder rundt omkring i verden, fins det måter å sjekke det ut på - før du velger universitet. Det internasjonale selskapet USB sammenligner blant annet lønns- og prisnivå i forskjellige land, mens Mercer ser på levekostnadene i 214 av verdens storbyer. Ved å ta en titt på disse tallene, kan man få et pekepinn om hvor studiestøtten vil strekke seg lengst. Eksempelvis er USA et populært land for norske studenter, og i fjor var dette førstevalget blant norske studenter som tok deler av utdanningen i utlandet. Her er det flere byer å velge i som slett ikke tar knekken på studiestøtten. Blant annet kommer byene Portland, Pittsburgh og Detroit helt nede på henholdsvis 178., 177. og 173. plass på Mercers sammenligning over storbyer, der Oslo rangeres på en 11. plass. Og alle de tre byene er universitetsbyer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer