Vil øke den lave merverdiavgiften:

Her må du betale mer moms

Hvis regjeringen får det som de vil, går den såkalte lave merverdiavgift opp fra ti til tolv prosent i 2018.

10 TIL 12 PROSENT: Dersom regjeringens forslag går gjennom, blir det høyere merverdiavgift blant annet på kinobilletten. Foto: NTB Scanpix
10 TIL 12 PROSENT: Dersom regjeringens forslag går gjennom, blir det høyere merverdiavgift blant annet på kinobilletten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I forslaget til statsbudsjett for 2018, foreslår regjeringen å øke den lave merverdiavgiftssatsen fra ti prosent til tolv prosent.

Det er persontransport, overnatting, kringkastingsavgiften, adgang til kino, museer, fornøyelsesparker og store idrettsarrangement som har den lave merverdiavgiften, og som dermed kan bli dyrere til neste år.

Vil ha mer skatt på forbruk

I sitt forslag forklarer regjeringen at økningen blir satt i sammenheng med Skatteutvalgets forslag, som blant annet gikk ut på å redusere selskapsskatten. De anbefalte og å skyve skattebyrden fra skatt på sparing og skatt på arbeid til blant annet skatt på forbruk.

Dette er forslag til statsbudsjett

  • Budsjettet som legges frem nå, er et forslag til statsbudsjett, som legges frem for Stortinget. Det legges alltid frem i begynnelsen av oktober året før budsjettåret, og derfor omtales det som Statsbudsjettet 2018.
  • Statsbudsjettet legges frem sammen med nasjonalbudsjettet som redegjør for de samfunnsøkonomiske betraktningene som ligger til grunn for budsjettet. Forslaget til statsbudsjett skal deretter behandles av Stortinget, og kommer med endringer.
  • Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som da blir bindende for regjeringen og dermed for statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2018.

Regjeringen begrunner økningen fra ti til tolv prosent, med at de mener det er viktig å fortsette å skyve skattebyrden i retning av skatt på forbruk.

Den lave merverdiavgiften ble også satt opp av regjeringen for to år siden, da fra åtte til ti prosent.

Dersom forslaget får flertall i Stortinget, blir merverdisatsen satt opp fra og med 1. januar 2018.

Høyere kollektivpriser?

Ifølge regjeringen vil forslaget likevel ikke nødvendigvis gi økte kollektivpriser.

«Innenfor kollektivtrafikken legges det opp til kompensasjoner i henhold til inngåtte avtaler om offentlig kjøp av persontransporttjenester slik at prisøkninger i stor grad unngås».

Da en tilsvarende økning ble gjort i 2016, kom det samtidig frem at det er noen virksomheter som ikke vil kompenseres i form av tilskudd, deriblant kommersiell virksomhet som for eksempel Flytoget, drosjer og ekspressbusser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer