Hittegods-auksjon:

Her selges det du glemte på flyet

På et grendehus utenfor Oslo lufthavn går alt fra smykker og klokker til parfyme fra taxfree-butikkene under hammeren.

GJENGLEMT BAGASJE TIL SALGS: Rundt 70 personer hadde møtt opp på auksjon da Dinside overvar Oslo lufthavns hittegodsuksjon forrige uke. Foto: Berit B. Njarga
GJENGLEMT BAGASJE TIL SALGS: Rundt 70 personer hadde møtt opp på auksjon da Dinside overvar Oslo lufthavns hittegodsuksjon forrige uke. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Det er torsdag ettermiddag, og bare noen ekstra rullebanelengder unna Norges hovedflyplass skal gjenglemt bagasje selges til høystbydende.

På Olaløkka grendehus i Ullensaker selger politiet hittegods fra Oslo lufthavn, gjenstander som er blitt gjenglemt og ikke hentet innen fristen på tre måneder.

Når man ser på de høye stablene av gjenstander som skal selges, kan man spørre seg om noe av bagasjen til passasjerene i det hele tatt kommer frem til rette eier:

Briller, solbriller, hodetelefoner, paraplyer, klær, smykker, klokker og kosmetikk fra taxfree-butikkene er bare noen av tingene vi glemmer når vi reiser.

SKATTE-ESKER: Pappeskene selges en etter en, og kan inneholde noen skatter. Foto: Berit B. Njarga
SKATTE-ESKER: Pappeskene selges en etter en, og kan inneholde noen skatter. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
MYE GJENGLEMTE SOLBRILLER: Finner du ikke solbrillene dine, ligger de kanskje her ... Foto: Berit B. Njarga
MYE GJENGLEMTE SOLBRILLER: Finner du ikke solbrillene dine, ligger de kanskje her ... Foto: Berit B. Njarga Vis mer

De samme brillene - i hundretalls - selges unna i pappesker fylt til randen denne torsdags ettermiddagen. Gjerne med en paraply eller tre på kjøpet.

- Det har blitt mye mer reisegods i årene etter at vi tok over ansvaret for auksjonen i 1998, da Oslo lufthavn åpnet, forteller førstekonsulent Gro Elisabeth Kopperud ved Ullensaker lensmannskontor til Dinside.

FOLK GLEMMER MER: Antakelig fordi det er stadig flere som reiser, tror Gro Elisabeth Kopperud. Foto: Berit B. Njarga
FOLK GLEMMER MER: Antakelig fordi det er stadig flere som reiser, tror Gro Elisabeth Kopperud. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Hun har vært med på å gjennomføre auksjonene siden 1998, og tror en viktig årsak til at det glemmes igjen mer, er at det rett og slett er flere som reiser. Da blir det naturlig nok også mer reisegods.

- Noen av tingene glemmes dessuten igjen av utenlandske passasjerer som ikke kommer tilbake til Norge. Og så er det nok mer en bruk og kast-kultur nå enn tidligere, sier Gro, og viser til at det for mange blir enklere å kjøpe nytt, enn å spore opp det man glemte igjen på flyet, i sikkerhetskontrollen eller på flyplassen.

- Litt som på julaften

- Nå må jeg banke fort med hammeren så ingen rekker å ombestemme seg.

Tidligere lensmann Bjørn Askerud er fast auksjonarius på hittegods-auksjonene, der budene som blir mottatt akkompagneres av en og annen tørr vits.

- Så er det en oppblåsbar ... sofa, så ingen misforstår her.

Auksjonarius er i full gang med å selge unna et trettitalls pappesker med diverse innhold. Alt blir bydd på, ofte av de samme 4-5 personene som er mest «på» blant de rundt 70 som har møtt opp til dagens auksjon.

FEMTE GANG: May Britt Sighaug observerer folk - og ser etter kupp. Her med datteren Jenny, som ved forrige auksjon sikret seg billige nakkeputer som ble solgt videre på Finn.no. Foto: Berit B. Njarga
FEMTE GANG: May Britt Sighaug observerer folk - og ser etter kupp. Her med datteren Jenny, som ved forrige auksjon sikret seg billige nakkeputer som ble solgt videre på Finn.no. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

- Det er artig å se på folk som møter opp på disse auksjonene. Det er ingen tvil om at en manns søppel kan være en annen manns gull, sier May Britt Sighaug (45), som har møtt opp sammen med datteren Jenny Sighaug (22).

Hun er her for femte gang, både for å studere folk og å gjøre et kupp.

- Det er litt som julaften å se hva man har fått for pengene, sier hun, og viser til en av «forundringspakkene» hun har bydd på tidligere, der det blant annet dukket opp en dyrere Peak Performance-jakke.

I dag går disse eskene for alt fra 200 kroner til i underkant av 2.000 kroner.

Grådighet og overmot?

I dag ligger de glitrende gjenstandene, som smykker, dyrere klokker og mynter i en glassmonter, der et utvalg av dem som har møtt opp stimler seg sammen og står og diskuterer. Nesten utelukkende menn, flere av dem snakker ivrig sammen.

SKATTER? De dyreste gjenstandene ligger i en glassmonter der ekthet og verdi diskuteres ivrig. Foto: Berit B. Njarga
SKATTER? De dyreste gjenstandene ligger i en glassmonter der ekthet og verdi diskuteres ivrig. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

- Hva er det dere diskuterer?

- Vi hjelper hverandre med å se om det er ekte gull, og hvor mye man eventuelt kan tape på å by på det, sier en av mennene.

Han er på auksjonene jevnlig, og hevder at det er noen kupp på hver auksjon, men at du også kan risikere å by på noe som ikke er så mye verdt.

«Tror du den diamanten er ekte», skyter en annen inn, og peker på det som tilsynelatende er en ekte diamantring.

- Er det to som sitter og byr og har lyst å sikre seg tingen, sjanser kanskje begge på at den andre vet at det er en verdifull gjenstand, sier mannen som helst ikke vil stå frem med navn.

- Auksjonen får frem en blanding av svakheter og styrker, grådighet og overmot hos de fremmøtte.

Store verdier

DAGENS DYRESTE: Armbåndene nederst til høyre ble solgt for 22.000 kroner. Foto: Berit B. Njarga
DAGENS DYRESTE: Armbåndene nederst til høyre ble solgt for 22.000 kroner. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Av gjenstandene som går til høyest pris i dag, finner vi et bredt og mange smale armbånd merket 22 karat gull, som ble solgt for 22.000 kroner. Det er fortsatt et stykke unna rekordbudeme fra tidligere hittegodsauksjoner.

- En av gjenstandene vi har fått høyest pris for opp gjennom er et gullur som var taksert til 36.000 kroner, forteller Kopperud.

Hun legger til at de også selger endel ringer som ofte har stor verdi.

- Da setter vi en minstepris for å by, legger hun til.

Her selges det du glemte på flyet

Og alt blir solgt, hver gang, forteller Kopperud, noe dagens auksjon bekrefter. Allerede kort tid uti auksjonen sitter noen av kjøpere med stabler på 3-4 pappesker hver.

Siden Oslo lufthavn åpnet har de blitt flinke til velge bort ting som ikke er så populære på auksjon. Dermed gir de bort både barnevogner og klær til veldedighet. Andre gjenstander som derimot blir solgt, kan gå for et titalls tusen kroner.

I alt arrangeres det 8-10 slike auksjoner årlig, og neste auksjon er på samme sted 21. mars.

Taxfree-kupp

Tør du ikke by på dyre smykker, kan du kanskje sikre deg et kupp i en annen kategori. May Britt Sighaug har regnet seg frem til at verdien på en av posene med ubrukt taxfree-kosmetikk har en verdi på tilsammen 13.500 kroner.

- En av de første gangene jeg var her, kjøpte samboeren min mange ting for til sammen 5.500 kroner. Etterpå regnet vi ut at gjenstandene var verdt tilsammen 35.000 kroner, forteller Sighaug.

Men ikke alle varene er nødvendigvis like mye verdt.

- Har du bydd på noe i dag? Spør vi en av de faste auksjonsgjengerne på vei ut av lokalet.

- Bare en eske med noe tjafs.

- Var det noe spennende i den?

- Nei, bare tjafs.

Blir det ingen verdisaker på deg, kan du alltids ende opp med en paraply.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer