Her står tiden stille

Hvordan få tiden til å gå på venteværelset?

Her står tiden stille
Publisert
Sist oppdatert

Det er knapt noe sted i verden at tiden synes å stå mer på stedet hvil enn på venterommet. De fleste som har sittet og ventet på tur hos legen eller tannlegen har trolig oppleved hvor fantastisk sakte minuttene kan snegle seg avgårde.

Tålmodighetsprøve

Selv etter å ha bladd deg igjennom samtlige fillete utgaver av fjorårets Se & Hør, et assortert utvalg av Vi Menn og diverse interiørmagasiner, er det fremdeles fem stykker foran deg i køen. Hvordan er dette mulig, tenker du, og kjenner at utålmodigheten bygger seg opp.

Les også: Så lett dumper du fastlegen

Tidligere stortingsrepresentant og SV-politiker, Paul André Chaffey, har i et leserinnlegg gått så langt som å kreve at venteværelsene burde stenges.

"Venteværelset hos legen er et irriterende rom. Helsevesenet, og spesielt det offentlige, har hatt en grenseløs arroganse overfor andres tid. Selv om dette har bedret seg noe de siste årene, er det lite som er mer irriterende enn å være en time på overtid på et legekontor", skrev han til Aftenposten i 2006.

Slik gjør du det

CNN.com har samlet et knippe tips og råd fra sine lesere om hvordan man får tiden på venterommet til å gå litt fortere, og avslører triksene som kan smette deg først i køen:

Du kan for eksempel slå ihjel ventetiden hos legen med å lese og besvare mails og SMS...  Foto: colourbox.com
Du kan for eksempel slå ihjel ventetiden hos legen med å lese og besvare mails og SMS... Foto: colourbox.com Vis mer

Hva skal barnet hete?
- Vi diskuterer hva vi vil kalle vårt neste barn. Også leser vi det vi kommer over av blader og magasiner om foreldre og barn. En gang kjedet jeg meg sånn at jeg filmet meg selv mens jeg snurret rundt på stolen, sier Dustin, som for øvrig har lagt ut filmsnutten på bloggen sin. Ellers spiller vi spill og leser e-mail på mobilen.

Venteværelset

Er det greit å måtte vente en time eller to før du kommer inn til legen? (Avsluttet)
Nei, absolutt ikke(90%) 150
Ja, det går helt greit (5%) 8
Usikker (5%) 8
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Lora og Dustin Jacobsen, Leawood, Kansas

Skriv felles klagebrev
- En gang ventet jeg i tre timer på å komme inn til gynekologen, og jeg holdt på å bli gal. Jeg er halvt newyorker og halvt italiensk, og et sted går grensen. Så jeg samlet de åtte andre kvinnene på venteværelset sammen, og overbeviste dem om å skrive en felles klage. Og gjett hva - det virket! Kontoret har endret rutinene sine, og ventetidene er dramatisk redusert.

Joanna Lipari, Santa Monica, California

Les også: Legesjekk på super´n

...kaste papirfly... Foto: colourbox.com
...kaste papirfly... Foto: colourbox.com Vis mer

Nyt en kaffe i mellomtiden
Tre timer venting på å få se legen når man har bestil time er uakseptabelt. Etter å ha opplevd det selv, har jeg begynt å gjøre følgende, og oppfordrer andre til å gjøre det samme:
1. Ring legekontoret og spør om ventetiden er lang. Gjør en avtale om at de kan ringe deg om ledig time på kort varsel, så kan du heller nyte en kaffe på kaffebaren på hjørnet i mellomtiden.
2. Få en samtale med legen direkte, da er sjansen langt større for at du kan komme raskt inn og slippe unødig ventetid.
3. Møt tidlig opp til avtalen, kanskje kan du slippe inn før tiden. Det er bestandig noen som er forsinket, og da kan du smette inn i mellomtiden.


Samantha, New York

Ta med bok og laptop
- Jeg har bestandig med meg en spennende bok, og selvfølgelig laptopen min, dersom tiden skulle bli veeeeldig lang.

Mark, Chicago

Legg en slagplan
Sean Kelley har diabetes og han har tilbragt utallige timer på venteværelset. Han anbefaler å gjøre følgende for å unngå den lange ventetiden:

- Book den første avtalen om morgenen, eller den første etter lunsj.
- Be sekretæren sette opp en avtale på den minst travle dagen i uken.
- Unngå å sette opp time i skolens ferier dersom din lege eller tannlege tar imot skoleelever.

Sean Kelley, New York

- Finner seg i for mye

...eller rett og slett med å lese avisen.  Foto: colourbox.com
...eller rett og slett med å lese avisen. Foto: colourbox.com Vis mer

Ifølge Dr. L. Gordon Moore fra Seattele, Washington, er pasientene alt for tålmodige, og finner seg i å vente alt for lenge på legen.

- Har du sittet og ventet mer enn et kvarter, bør du spørre resepsjonisten om det er noen spesiell grunn til at du ikke er kalt inn, eller om legen kan ha glemt deg, sier han til CNN.com

Les også: Skrekkhistorier fra legekontoret

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer