Juletresalg

Her struper Coop juletresalget

Billige juletrær hos store kjeder fører til at små produsenter ikke lenger klarer å leve av salget, mener organisasjonen Norsk Juletre.

PRISKRIG: Norske juletreprodusenter sier de må legge ned grunnet konkurranse fra store kjeder som selger trærne billig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PRISKRIG: Norske juletreprodusenter sier de må legge ned grunnet konkurranse fra store kjeder som selger trærne billig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere små, norske produsenter melder at de vil stoppe produksjonen på grunn av for hard konkurranse, opplyser daglig leder John-Anders Strande i Norsk Juletre til Nationen.

– Det er særlig mindre produsenter dette går ut over, som ikke kan levere til store kontrakter, sier Strande.

Hovedsakelig gjelder dette Trøndelag, Sogn og Fjordane og Hordaland.

JUL: I forbindelse med jul, kommer flere juleblomster på markedet, men noen av dem kan faktisk være giftige. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

- Kundene ønsker det

Coop startet for to år siden med å selge juletrær, noe som har ført til hard konkurranse. Flere produsenter har måttet kutte kraftig i prisen. Enkelte taper så mye som 40 prosent, ifølge Strande.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop påpeker at de kjøper trær fra norske produsenter. Kjeden solgte i fjor 40.000 trær til norske kunder.

– Vi gjør dette fordi vi, som eid av kundene, ser at medlemmene ønsker seg dette. Derfor kjører vi samme kampanje i år og håper å selge mer. Vi kjøper trær av norske produsenter, totalt 28 stykk, som leverer til Norsk Juletreservice. Så juletreprodusentene selger mye til oss, sier Kristiansen.

Nordmenn kjøpte rundt 1,4 millioner juletrær i 2018. Det ble produsert rundt 1 million juletrær i Norge i fjor, mens det ble importert rundt 400.000 trær, hovedsakelig fra Danmark, for å dekke etterspørselen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer