Her svikter markedet

De fleste samfunnsøkonomer vil si at et fritt marked vil føre til at ressursene faktisk blir brukt effektivt. Men de vil også nikke og være enige i en del tilfeller der markedet alene ikke kan føre til effektiv ressursbruk. Her er tilfellene:

Publisert
Sist oppdatert

"Eksterne virkninger forekommer når en handling til en aktør i økonomien (en produsent eller en forbruker) påvirker forbrukernes nytte eller produsentens overskudd direkte og ikke gjennom markedet.

Et typisk eksempel på en slik virkning er forurensende utslipp. En bedrift vil når den maksimemer sitt overskudd ikke ta tilstrekkelig hensyn til at dens produksjon resulterer i dårlig helse for folk i nabolaget og redusert overskudd for andre produsenter. Konsekvensen av dette er at produksjonen blir større enn det som vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt. En skatt på et slikt gode vil resultere i lavere produksjon og kan derfor være et egnet virkemiddel. Slike skatter blir ofte kalt eksternalitetskorrigerende...

En annen type markedssvikt oppstår i forbindelse med fellesgoder. Disse er kjennetegnet ved at en konsuments forbruk av et gode ikke er til fortrengsel for en annen persons konsum. TV-signaler, forsvar og nasjonalparker er eksempler på slike goder.... Ved å finansiere slike goder med skattelegging samt å sørge for at de blir gratis tilgjengelig for forbrukerne, har staten mulighet til å sikre en større forsyning enn hva markedet ville gjort, og dermed få til en bedre ressursbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer