Her tar vi Elkjøp på fersken

DinSide avslører grov overprising av varer.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden slagordet til Elkjøp er "Det er dumt å betale for mye", er det litt merkelig å ta Elkjøp på fersken med grovt overprisede varer.

For de siste dagene har DinSide oppdaget noen merkelig høye priser i Elkjøps varehus på Jessheim. Bare se her:

  • Logitech MX Air mus: Prisen i varehuset er 1.495 kroner. Men på Elkjøps egne nettsider koster produktet bare 899 kroner.

    Les testen av produktet her

  • Samsung 37" TV: Annonseplakaten i varehuset hevder du sparer 1.500 kroner på denne TV-en, som har en "tilbudspris" på 10.995 kroner. Elkjøps nettbutikk har ikke samme modellen, men vi fant den i mange andre nettbutikker (Mpx, Komplett, Netshop etc) til drøyt 7.500 kroner. Du tror kanskje du sparer 1.500 kroner ved å kjøpe TV-en på Elkjøp på Jessheim, men sannheten er altså at du betaler rundt 3.500 kroner mer enn nødvendig.

    Og når vi først er i gang kan vi heller ikke unnlate å påpeke at du faktisk får 40-tommeren (altså storebroren til den Elkjøp selger) til 8.500 kroner i flere butikker... DinSide har forøvrig testet denne TV-en, og du kan lese testen her.

  • Logitech høyttalere: Prislappen i varehuset viser 3.095 kroner, noe som er dobbelt så mye som de samme høyttalerne koster i Eljøps nettbutikk. Flere andre nettbutikker, for eksempel Amentio, selger disse høyttalerne for under 1.500 kroner.


Skylder på lokal prissetting

Elkjøp kan selvfølgelig bestemme selv hvilke priser de opererer med, men når prisen i varehuset er over det dobbelte av prisene i egen nettbutikk, er det grunn til å heve et øyebryn eller to.

Åshild Indresøvde Foto: Elkjøp
Åshild Indresøvde Foto: Elkjøp Vis mer


Informasjonssjef i Elkjøp, Åshild Indresøvde, forklarer de høye varehusprisene på følgende måte:

- Elkjøp er basert på et prinsipp på lokal konkurransekraft, der hvert varehus har frihet til å prissette og markedsføre seg slik at de kan konkurrere lokalt, sier Indresøvde til DinSide.

Hun sier likevel at prisforskjellene vi fant mellom Elkjøps nettbutikk og varehus er for store.

- Det skal ikke være så store forskjeller som det dere har funnet. Jeg synes det er betenkelig at enkelte varer er dobbelt så dyrt i butikk som på nett, det betyr at vi ikke har fulgt med i timen.

DinSide: - Hva skal dere gjøre med det?

- Jeg skal ringe varesjefen i det aktuelle varehuset og gjøre ham oppmerksom på at noen av varene er litt for dyre.

Lureri?

DinSide stusser spesielt over hvordan 37" TV-en fra Samsung er annonsert. Den store prisplakaten gir et inntrykk av at dette er et kjempetilbud, men prisen ligger langt over hva mange av konkurrentene kan tilby.

Vi har ingen intensjoner om å lure noen. Åshild Indresøvde, informasjonssjef i Elkjøp


Indresøvde kan ikke forklare den enorme prisforskjellen på andre måter enn at de noen ganger har andre priser på enkeltvarer enn konkurrentene sine. Hun sier at i blant selger Elkjøp varer til langt under innkjøpspris, andre ganger gjør konkurrentene det samme.

- Det er mange aktører i vår bransje, og ulike tider vi det være sprikende tilbud, sier Indresøvde.

Hun avviser at enkelte varehus overpriser produkter bevisst bare for å tjene penger.

- Vi har ingen intensjoner om å lure noen. Vi er ikke bygd opp på å tjene masse på enkeltprodukter. Kundene skal føle at de har gjort en god handel hos oss, så de kommer tilbake. En kunde som betaler dobbel pris av hva de egentlig skal, vil nok ikke bli særlig fornøyd.

LES OGSÅ: Denne varen ble plutselig seks ganger så dyr

Forlang lavere pris!

- Kundene skal føle seg trygge på at de kan gå i varehuset og finne den billigste prisen, sier Indresøvde.

Men som DinSide nettopp har vist, er ikke dette tilfelle. Derfor bør du finne ut hvilke priser konkurrentene operer med, og presentere disse til selgeren i butikken.

- Du kan absolutt gå til Elkjøp og presentere en alternativ pris til selgeren. Vi kan nok ikke hjelpe til i alle tilfeller, men mange ganger strekker vi oss langt.

Indresøvde minner også om angreretten som selskapet tilbyr.

- Vi har 30 dagers åpent kjøp, så om du finner produktet billigere et annet sted, kan du få pengene tilbake, eller så kan vi se om vi kan få til en billigere løsning for deg.

LES OGSÅ: Se så dyrt det har blitt!

Kjøp på nettet, hent i butikk

For en stund tilbake innførte Elkjøp et nytt tilbud som de kaller Collect@Store. Det betyr at du kan kjøpe varen på nettet og hente den i et selvvalgt varehus.

Dette konseptet er mildt sagt interessant. For om du kjøper for eksempel musen fra Logitech på Elkjøp på Jessheim må du betale 1.495 kroner. Kjøper du samme produkt på nettet og velger å hente det på det samme varehuset på Jessheim, betaler du bare 899 kroner.

- Forholdet mellom internett og butikk er en nøtt vi må knekke. Tjenesten Collect@Store skal egentlig motvirke det du nevner her, men likevel kan man finne prisvariasjoner på enkelprodukter, sier Indresøvde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer