Her vokste gjelda mest

Oslo-borgere hadde den største andelen utlån fra banker og kredittforetak ved utgangen av 2019, men veksten i lånene var størst blant trønderne, ifølge SSB.

TRØNDELAG: Trønderne hadde den største låneveksten i 2019, viser nye tall fra SSB. Bildet er fra Namsos. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TRØNDELAG: Trønderne hadde den største låneveksten i 2019, viser nye tall fra SSB. Bildet er fra Namsos. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved utgangen av 2019 var utlån fra banker og kredittforetak til lønnstakere i Trøndelag på 256 milliarder kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Det er opp fra 235 milliarder kroner året før og en vekst på 9 prosent. Trøndelag står dermed for 8,7 prosent av de totale utlånene til lønnstakere i 2019, fordelt på fylker.

Møre og Romsdal hadde den svakeste veksten i utlån med bare 0,9 prosent. Utlånene var på 133 milliarder kroner ved utgangen av 2019, som er 4,5 prosent av de totale utlånene i fylkene.

Oslo på topp

Oslo hadde den største andelen utlån blant fylkene med 16,6 prosent. Lånene utgjorde 488 milliarder kroner ved utgangen av 2019, opp fra 450 milliarder kroner på samme tid i 2018. Dette utgjør en vekst på 8,5 prosent.

Totalt lånte banker og kredittforetak ut 2.947 milliarder kroner til lønnstakere i Norge ved utgangen av 2019.

Flere får avslag

Mens rentene den siste tiden er blitt rekordlave, har den generelle trenden siden Gjeldsregisterert ble innført 1. juli i fjor, vært at flere få avslag på søknader på boliglån.

En viktig grunn til økningen i avslagene er at banken nå får innsyn i hvor mye usikret gjeld fra kredittkort, forbrukslån og andre kreditter låntakerne har. Og det er ikke bare det som er benyttet av kreditten banken tar med i beregningen – hele lånerammen beregnes som gjeld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer