Hestekastanje mot hovne ben

Naturlegemidler laget av hestekastanjefrø har like god effekt på vannansamlinger i bena som kompresjonsstrømper. Det viser et studie som er publisert legetidsskriftet The Lancet.

Publisert
Sist oppdatert

Hestekastanje mot hovne ben

Naturlegemidler laget av hestekastanjefrø har like god effekt på vannansamlinger i bena som kompresjonsstrømper. Det viser et studie som er publisert legetidsskriftet The Lancet.

I studiet ble 240 pasienter, med dårlig blodsirkulasjon og vannansamlinger i beina, delt inn i tre grupper. En gruppe ble satt til å prøve naturlegemidler laget av hestekastanjefrø, mens en annen prøvde kompresjonsstrømoer, og den tredje gruppen fikk placebo.

Gjennomsnittsalderen til pasientene var 52 år, og metoden forskerne brukte var at de målte volumet i nedre del av leggen hos deltagerne.

Resultatet av studien viste at naturlegemidlene hadde lik effekt som kompresjonsstrømpene etter tolv ukers behandling.

Begge formene for terapi ble godt tolerert ifølge forskerne, og det forekom ingen alvorlige bivirkninger for noen av behandlingsformene.

Effekten med en reduksjon av hevelser i bena, ved bruk av hestekastanje-ekstrakter, er rapportert i flere kliniske studier. Hestekastanje har lenge vært brukt i folkemedisinen mot hovne, trøtte, slitne og urolige ben. Ekstraktet styrker veneveggene slik at blodsirkulasjonen bedres. Åreklaffene og muskelpumpen i venene skal fungerere bedre, og blodet i beina skal bli ført raskere tilbake til hjertet. Ekstraktet skal forhindre stagnasjon av blodsirkulasjonen i venene i bena.

Hestekastanje bør ikke benyttes av personer med svekket nyre- eller leverfunksjon. Gravide og ammende bør heller ikke bruke det, da det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på at det er trygt for denne gruppen å bruke legemidler av hestekastanje.

Av Silje Stavik og Hege Eilertsen
Mozon.no, oppdatert 09.10.02.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer