Heteroseksuell smitte stiger

Halvparten av nye smittetilfeller av HIV i Europa har nå fått smitten gjennom heteroseksuelt samleie. Dette er en dramatisk økning i forholdt til for noen få år siden.

Publisert
Sist oppdatert

Heteroseksuell smitte stiger
Halvparten av nye smittetilfeller av HIV i Europa har nå fått smitten gjennom heteroseksuelt samleie. Dette er en dramatisk økning i forhold til for noen få år siden.

Ferske undersøkelser viser at kvinner nærmer seg nivået for menn når det gjelder å smittes med HIV. Dette er leit i seg selv, og dobbelt ille blir det ettersom flere barn blir født av HIV-infiserte mødre. Funnene viser til smittetendensen i Europa. I USA, som det i denne sammenhenger er naturlig at vi sammenlikner oss med, er homoseksuell overføring mellom menn stadig det dominerende.

Tallene er kommet fram ved at man har sett nærmere på 3000 pasienter som står på medfikasjon mot HIV. Av disse 3000 var 308 nylig diagnostiserte. Av disse var 51% heteroseksuelt- og ikke mer enn 36% homoseksuelt smittet. Dette en en betydlig forandring fra for omtrent ti år siden, da det var en klar overvekt av HIV-overføringer gjennom homoseksuelle samvær.

Snodig nok er tallene omvendt for USA. Der er fordelingen 51% homoseksuelt, 31% heteroseksuelt. Men også her er det imidlertid slik at gapet mellom homo- og heteroseksuell smitte blir mindre.

Det er mange faktorer som påvirker denne utviklingen. Disse faktorene innebærer både rasemessige forskjeller og hvorvidt man har kjørt opplysningskampanjer.

Mer positivt ble det for Europa når man så på utdelingen av sterile nålespisser til stoffmisbrukere og narkomane. I Frankrike, Tyskland og Storbritania er smitte via skitne spisser nærmest utryddet. I Spania og Italia er overføring av smitte på denne måten betydelig redusert. I USA hvor utdeling av spisser ikke er kommet så langt som i Europa, er ratene for nålestikksoverføring ikke redusert i samme grad.

I Europa blir det altså viktig for helsevesenene i de forskjellige landene å se nærmere på heteroseksuell HIV-overføring. Forskerne mener at altfor mange europeiske kvinner tror seg utenfor risikosonen, noe som altså er feil.

Selv om ingen lenger ønsker sjokk-kampanjer av den typen vi hadde i 90 årene, er det all grunn til å øke oppmerksomheten. Det gjelder både heteroseksuelle kvinner, og ikke minst bi- og heteroseksuelle menn, som tar smitten med til sine heteroseksulle partnere.

Esben Esther

Nå har du lest saken, men hva synes du? Send oss en

Mozon 10.06.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer