Heteroseksuell smitte stiger

Halvparten av nye smittetilfeller av HIV i Europa har nå fått smitten gjennom heteroseksuelt samleie. Dette er en dramatisk økning i forholdt til for noen få år siden.

Publisert
Sist oppdatert

Heteroseksuell smitte stigerHalvparten av nye smittetilfeller av HIV i Europa har nå fått smitten gjennom heteroseksuelt samleie. Dette er en dramatisk økning i forhold til for noen få år siden.

Ferske undersøkelser viser at kvinner nærmer seg nivået for menn når det gjelder å smittes med HIV. Dette er leit i seg selv, og dobbelt ille blir det ettersom flere barn blir født av HIV-infiserte mødre. Funnene viser til smittetendensen i Europa. I USA, som det i denne sammenhenger er naturlig at vi sammenlikner oss med, er homoseksuell overføring mellom menn stadig det dominerende.

Tallene er kommet fram ved at man har sett nærmere på 3000 pasienter som står på medfikasjon mot HIV. Av disse 3000 var 308 nylig diagnostiserte. Av disse var 51% heteroseksuelt- og ikke mer enn 36% homoseksuelt smittet. Dette en en betydlig forandring fra for omtrent ti år siden, da det var en klar overvekt av HIV-overføringer gjennom homoseksuelle samvær.

Snodig nok er tallene omvendt for USA. Der er fordelingen 51% homoseksuelt, 31% heteroseksuelt. Men også her er det imidlertid slik at gapet mellom homo- og heteroseksuell smitte blir mindre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer