Erfaring ved jobbsøking

Hevder dataspill gir deg nyttig erfaring til arbeidslivet

Manpower har eget felt for «spillerfaring» i CV-registreringssystemet sitt, som er en attraktiv egenskap hos flere arbeidsgivere.

FRAMTIDENS JOBBSØKERE: Dataspill kan gi nyttig erfaring i arbeidslivet, mener bemanningsbyrået Manpower. Her fra The Gathering i Hamar tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix.
FRAMTIDENS JOBBSØKERE: Dataspill kan gi nyttig erfaring i arbeidslivet, mener bemanningsbyrået Manpower. Her fra The Gathering i Hamar tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Mange foreldre drar seg i håret av barn som ikke klarer å rive seg vekk fra spill på datamaskinen eller foran TV-skjermen. «Du kommer ingen vei ved å sitte der og spille hele dagen», blir gjerne ropt i frustrasjon.

Men både forskning og Manpowers egen erfaring viser at dataspill utvikler ferdigheter som er overførbare til arbeidslivet, skriver bemanningsbyrået i en pressemelding.

- Mange gamere har lært mye av å spille, men de tenker kanskje ikke selv over hvor relevant det kan være for en jobb. Etter at vi endret på CV-skjemaene våre, har over 600 mennesker satt sin spillerfaring på CV-en, og de første har allerede fått jobb, sier Sølvi Spilde Monsen, leder for Manpower Norge.

Har du «spillerfaring»?

I CV-registreringssystemet sitt har nemlig Manpower lagt til «spillerfaring» som et eget felt jobbsøkere kan fylle inn. Jobbsøkere kan legge inn hvilke spill de har spilt, på hvilket nivå, og supplere med annen informasjon, som lederoppgaver eller teknisk kompetanse, i CV-skjemaet.

Samtidig er Manpowers ansatte veiledet i hvordan de kan avdekke overførbare egenskaper mellom spilling og jobb, noe som har ført til at flere kandidater allerede har omsatt spillerfaring til jobbmuligheter.

- De ferdighetene som har lengst holdbarhet er gode mellommenneskelige egenskaper og lærevillighet. Det er ferdigheter man trener opp blant annet gjennom dataspilling, og som vi er interessert i å avdekke i et jobbintervju, sier Spilde Monsen.

Via Manpower oversikt Spillerfaring, kan du se hvilke egenskaper du tilegner deg ved å spille de mest populære spillene. For unge jobbsøkere uten lang arbeidserfaring kan nettopp slik erfaring være med på å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet.

Jobberfaring og utdanninger veier fortsatt tyngst

«God til å kommunisere, samarbeide, organisere og tenke kreativt på problemløsning», er gjerne en setning du ser ofte i stillingsannonser. De samme egenskapene som er attraktive i arbeidslivet, kreves også for å lykkes i mange dataspill.

Relevant jobberfaring og utdannelse veier fortsatt tyngst i vurderingen av jobbsøkere, men nå kan også jobbsøkerens spillerfaring være en del av helhetsvurderingen i Manpowers jobbintervjuer.

Det er ingen tvil om at spill engasjerer. Tall fra SSB viser at over halvparten av norske 16 til 24-åringer spiller digitale spill en gjennomsnittsdag. Dataspill er en av Norges største hobbyer.

Forskning fra anerkjente institusjoner i USA og Europa viser dessuten at de positive egenskapene du lærer av å spille, lar seg overføre til andre arenaer, som skole og jobb.

- Unge mennesker kan mer enn de tror. Digitale spill trener positive egenskaper som er overførbare til andre områder, og som er relevante i arbeidslivet, sier Spilde Monsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer