Pålagt overtid:

Hevder norske arbeidsgivere jukser med arbeidstida

Benytter smutthull i Arbeidsmiljøloven for å pålegge ansatte å jobbe mer overtid.

PÅLAGT OVERTID: Mange arbeidstakere pålegges å jobbe ekstra, uten at de i praksis har en stilling som tilsier det.
PÅLAGT OVERTID: Mange arbeidstakere pålegges å jobbe ekstra, uten at de i praksis har en stilling som tilsier det. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført av arbeidstakerorganisasjonen Lederne, viser at opptil tre av ti arbeidsgivere jukser med arbeidstida.

Ved å gi arbeidstakerne feilaktige stillingstitler, kan de pålegge ansatte å jobbe mer overtid.

Misbruker unntak for overtidsarbeid

I Arbeidsmiljøloven er det nemlig unntak fra reglene for overtid både for de med lederstillinger og de med en særlig uavhengig stilling.

Men ikke alle har arbeidsoppgaver som matcher stillingsbeskrivelsen, viser Norsk Ledelsesbarometer 2016, som er gjennomført av AFI for Lederne, hvor over 3.100 mellomledere deltok i undersøkelsen.

31 prosent svarer at de jobber i en stilling som arbeidsgiver har fritatt fra vanlige bestemmelser om arbeidstid. Imidlertid kommer det fram at de som står i stillinger som er unntatt bestemmelsene jevnt over ikke har mer selvstendighet enn de som ikke er unntatt.

– Vi har nå avdekket at dette unntaket sannsynligvis misbrukes i mange bedrifter. Unntaksbestemmelsen har blitt et smutthull, sier Jan Olav Brekke i Lederne i en pressemelding.

Han sier videre at funnene mer enn antyder at det skjer en uthuling i arbeidsmiljøloven, der enkelte arbeidsgivere spekulerer i å bruke unntaksbestemmelsen for å pålegge medarbeiderne å jobbe overtid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer