Hevder sjekkeapp bryter personvernloven

Forbrukerrådet klager inn sjekkeappen Grindr og flere, for brudd på personvernlovgivningen.

MENER APPER BRYTER PERSONVERNLOVEN: Forbrukerrådet klager inn sjekkeappen Grindr og flere andre for brudd på personvernloven. En fersk rapport avslører hvordan selskapene samler sensitive personopplysninger og selger dem til høystbydende for reklameformål. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
MENER APPER BRYTER PERSONVERNLOVEN: Forbrukerrådet klager inn sjekkeappen Grindr og flere andre for brudd på personvernloven. En fersk rapport avslører hvordan selskapene samler sensitive personopplysninger og selger dem til høystbydende for reklameformål. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sikkerhetsselskapet Mnemonic har på oppdrag fra Forbrukerrådet undersøkt ti populære apper for å se på om de samler inn personlig data fra sine brukere og hvordan dette i så fall deles med andre.

Rapporten avdekker at appene samler inn store mengder sensitive data og at denne informasjonen brukes og deles med tredjeparter for å lage målrettet reklame.

- Annonseindustrien står bak omfattende og systematiske brudd på personvernlovgivningen, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding om undersøkelsen.

Ifølge konklusjonen i rapporten, deler alle appene brukerdata med en tredjepart.

Klager inn flere for brudd

På bakgrunn av undersøkelsen klager nå Forbrukerrådet flere selskaper inn til Datatilsynet for brudd på personvernlovgivningen.

Selskapene som klages inn, er Grindr og de fem tilknyttede selskapene MoPub (eid av Twitter), AppNexus, OpenX, AdColony og Smaato.

  • I rapporten skriver de blant annet at Grindr-appen deler detaljerte brukerdata med et veldig stort antall tredjeparter, inkludert IP-adresse, GPS-plassering, alder og kjønn.
  • Perfect365-appen deler brukerdata med et veldig stort antall tredjeparter, inkludert attributter som annonserings-ID, IP-adresse og GPS-posisjon. I sammendraget i den tekniske rapporten skriver Mnemonic at man kunne nesten si at appen ser ut til å være bygget for å samle og dele så mye brukerdata som mulig.
  • MyDays-appen deler brukerens GPS-plassering med flere parter, og OkCupidapp deler detaljerte personlige spørsmål og svar.

Appene som er undersøkt er Grindr, Perfect365, MyDays, Clue, Tinder, OkCupid, Happn, My Talking Tom2, Muslim – Qibla Finder og Wave Keyboard Background.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer