Hever netthandelsgrensen til 500 kroner

Fra og med 2015 kan du netthandle momsfritt for 500 kroner fra utlandet - inkludert frakt og forsikring.

ØKER: Lekkasjene stemte, noe som gleder mange som handler på nett. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
ØKER: Lekkasjene stemte, noe som gleder mange som handler på nett. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

200-kronersregelen har vært mye omtalt og omdiskutert de siste årene. FrP har vært en forkjemper for å øke grensen for momsfri netthandel, mens Høyre først hadde programfestet en økning i sitt partiprogram, før de snudde.

SLIK ER DET NÅ: Sjekk netthandelskalkulatoren før du handler

Blant de som er mest motstandere av en økning, er NHO, som mener det vil gå hardt utover små og mellomstore, norske bedrifter.

I statsbudsjettet for 2015 går de to partiene likevel inn for å heve grensen, fra 200 til 500 kroner, i tråd med lekkasjene som først ble publisert dagen før statsbudsjettet ble lagt frem.

Men, det er en hake ved den nye beløpsgrensen.

Økt grense for forenklet fortolling

Når regjeringen la frem statsbudsjettet for 2015 onsdag, skriver de at de vil heve grensen for avgiftsfri import til 500 kroner.

– Dette er gode nyheter for forbrukere som handler varer fra utlandet på nettet, sier finansminister Siv Jensen.

Det hun ikke sier, men som de skriver er følgende:

Samtidig som grensen økes til 500 kroner, skal frakt- og forsikringskostnader regnes med i beløpsgrensen, skriver regjeringen.

Slik er det ikke med dagens regler, der du kan kjøpe en vare for 200 kroner, momsfritt, mens eventuelle frakt- og forsikringskostnader kommer i tillegg.

Altså må prisen på varen inkludert frakt og forsikring IKKE overstige 500 kroner.

Kjøper du en vare til 450 kroner, og frakten koster 60 kroner, må du altså betale moms, selv om varen koster under 500 kroner.

Regjeringen foreslår og å øke grensen for forenklet fortolling fra 1.000 til 3.000 kroner. Forenklet fortolling er rimeligere enn ordinær fortolling.

Må vedtas i Stortinget

Regjeringen er avhengig av støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti for å få forslaget om å heve grensen for avgiftsfri import vedtatt i Stortinget.

Da Dinside tidligere spurte samtlige partier om hva de vil gjøre med denne grensen, var både Venstre og KrF positive til en økning.

- En katastrofe, mener Senterpartiet som vil stanse forslaget.

Vil du vite mer om Statsbudsjettet, kan du sjekke Dagbladets omfattende oversikt her.

SJEKK SELV: Slik blir skatten din i 2015

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer