Hightech-butikkene

Glem endeløse køer, utsolgte varer og lagerliknende butikklokaler. Framtidas hightech-butikker kommer nå i flere land.

Publisert
Sist oppdatert
"Personal shopping assistant".
"Personal shopping assistant". Vis mer

En rekke høyteknologiske funksjoner gjør handleturen til en lek for alle teknologifrelste, melder CNN.


De fleste har form av rene duppeditter som skal gjøre shoppingen enklere og mer underholdende. Gevinsten for kjøpmennene?

Lavere kostnader og flere kroner i kassa. Du gjør nemlig mer av jobben selv.

Datahjelp

Den tyske matvaregiganten Metro AG presenterte tidligere i år en prototype på framtidas butikk kalt "Extra Future Store".

I samarbeid med Intel, SAP, Hewlett-Packard og Cisco har selskapet utviklet en rekke teknologiske hjelpemidler for handleturen:

 • Elektroniske prislapper. Prisene oppgis elektronisk på mini-skjermer. De kan enkelt overvåkes og oppdateres av betjeningen fra en PC.

 • Sjekk-ut-skranker. I en terminal scanner du selv varene du vil kjøpe, og betaler med kort - alt på egen hånd.

 • Info-terminaler. Hvor er kjøttet fra? Hvor tørr er vinen? Scan strekkoden i en terminal ved kjøttavdelingen, og du får svar.

 • "Personal shopping assistant" (PSA). En liten bærbar PC (likner på Tablet PC). Som kunde tar du den med deg rundt i butikken. Du scanner varenes strekkoder med den, og får vite pris, info om varen og liknende tilbud.

  PSA'en er tatt i bruk av flere andre store butikkjeder. Blant disse er nederlandske The Stop & Shop-kjeden, som er eid av Hakon-eier Royal Ahold.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer