Matpriser:

Historisk høye priser

Svenskehandelen er langt dyrere enn før, men på andre siden av grensa er det foreløpig liten endring å spore.

PRISØKNING: Det siste året har blant annet prisen på ost økt med nesten 40 prosent i Sverige, viser ferske tall fra det svenske statistikkbyrået. Foto: Kristin Svorte
PRISØKNING: Det siste året har blant annet prisen på ost økt med nesten 40 prosent i Sverige, viser ferske tall fra det svenske statistikkbyrået. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare her i Norge prisene skyter i været. Prisen på matvarer og alkoholfri drikke har økt med over 20 prosent det siste året i Sverige, viser ferske tall fra Svenske statistikmyndigheter, SCB.

- Ikke siden begynnelsen av 1950-tallet har matprisene økt så mye på ett år i Sverige, skriver SCB i en pressemelding.

Slik har prisene endret seg

Varegruppe Endrig det siste året i % Endring den siste måneden i %
Olje og fett38,58-1,44
Melk ost og egg32,321,16
Grønnsaker24,6610,39
Fisk23,611,85
Brød og øvrige melproduikt20,241,92
Øvrige matvarer18,991,94
Kjøtt18,411,03
Godteri og is17,632,58
Kaffe, te og kakao15,69-1,12
Frukt15,632,75
Mineralvann, leskedrikk, frukt- og grønnsaksjuice12,143,57

– På 1970- og 80-tallet økte matprisene også mye, men ikke like fort som de gjør nå. Vi må tilbake til 1951 for å finne den siste tolvmånedersperioden da matprisene økte med over 20 prosent, sier John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Prishopp på grønnsaker

Den siste måneden er det blomkål som har økt mest i pris i Sverige, med hele 48 prosent. Tomater og paprika har gått opp henholdsvis 37,6 og 33,6 prosent, mens sukker har økt med 33,1 prosent.

Det siste året er det purre som har steget mest i svenske butikker, med svimlende 79,5 prosent. Blomkål har økt med 79,2 prosent, mens paprika har økt med 54,1 prosent. Sukker har økt med 48,1 prosent.

Prisen ikke hele kostnaden

Selv om maten har økt i pris, vil nok fortsatt noen varer være billigere. Men matprisen er ikke hele kostnaden.

Den norske kronen er også svak mot den svenske. Vi er vant til at den norske krona er verdt mer enn den svenske, men den 14. mars snudde det, nå må du ut med 101,23 norske kroner for 100 svenske.

I tillegg er det ikke gratis å reise til Sverige, spesielt ikke om du kjører langt. En ting er bompenger. Fra Sandvika utenfor Oslo til Strømstad i Sverige, koster det 238 kroner dersom du ikke har Autopass-abonnement og bombrikke. Har du bombrikke og elbil blir det betydelig billigere.

Men så er det selve kjørekostnaden. Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) koster det deg som kjører en helt vanlig bensin- eller dieselbil rundt sju kroner per kilometer å bruke bilen. En elbil koster deg i underkant av seks kroner per kilometer å kjøre med.

Det betyr at den virkelige prisen for å kjøre 293 kilometer tur retur fra Sandvika til Strømstad er 2044 kroner pluss det du betaler i bompenger.

Jobber på en annen måte

Rett på andre siden av grensen på Nordby Shoppingsenter ser det ikke ut til at dette har påvirket antall handlende, sier Patrik Zäll, butikkansvarlig for Nordby Supermarket, til DinSide.

BUSINESS AS USUAL: Prisstigningen i Sverige har ikke påvirket antall handlende fra Norge, sier Patrik Zäll i Nordby Supermarket. Foto: Nordby Supermarket
BUSINESS AS USUAL: Prisstigningen i Sverige har ikke påvirket antall handlende fra Norge, sier Patrik Zäll i Nordby Supermarket. Foto: Nordby Supermarket Vis mer

- Her oppe ved grensen har ikke prisene gått opp like mye. Vi jobber jo på en annen måte enn vanlige matbutikker, da vi er store butikker med store volum, og kan holde prisene nede.

Han forteller at det også har vært stor oppmerksomhet om prisøkningene i Sverige, noe som er tema i alle nyhetssendinger og debatter denne uka.

- Situasjonen er ganske lik det den har vært i Norge, med det unntaket at Kiwi har valgt å presse prisene der, noe som har bremset prisveksten på en del varer, sier han.

- Det samme skjer i hele Nord-Europa. Noen aktører velger å ikke heve prisene, noe de trolig snart blir nødt til, sier han.

Ny netthandelsløsning

Lurer du på om det lønner seg å handle i Sverige, kan du enkelt sjekke selv. Nordby supermarket har en netthandelsløsning, mathent.se, der prisene og kampanjene skal være de samme som i butikk.

- Vi får ofte prisspørsmål, og da henviser vi til denne nettsida.

KLIKK OG HENT: Du kan svenskehandle på nett - og plukke opp alle varene her. Foto: Nordby Supermarket
KLIKK OG HENT: Du kan svenskehandle på nett - og plukke opp alle varene her. Foto: Nordby Supermarket Vis mer

Her kan du sjekke prisene, og selvfølgelig også handle på nett. Varene plukker du opp fra et hentepunkt rett til høyre for inngangen til butikken.

- Vi ser at også mange norske kunder velger denne løsningen, da særlig de som ukehandler, sier Zäll.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer