Matpriser:

Historisk høye priser

Svenskehandelen er langt dyrere enn før, men på andre siden av grensa er det foreløpig liten endring å spore.

PRISØKNING: Det siste året har blant annet prisen på ost økt med nesten 40 prosent i Sverige, viser ferske tall fra det svenske statistikkbyrået. Foto: Kristin Svorte
PRISØKNING: Det siste året har blant annet prisen på ost økt med nesten 40 prosent i Sverige, viser ferske tall fra det svenske statistikkbyrået. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare her i Norge prisene skyter i været. Prisen på matvarer og alkoholfri drikke har økt med over 20 prosent det siste året i Sverige, viser ferske tall fra Svenske statistikmyndigheter, SCB.

- Ikke siden begynnelsen av 1950-tallet har matprisene økt så mye på ett år i Sverige, skriver SCB i en pressemelding.

– På 1970- og 80-tallet økte matprisene også mye, men ikke like fort som de gjør nå. Vi må tilbake til 1951 for å finne den siste tolvmånedersperioden da matprisene økte med over 20 prosent, sier John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Prishopp på grønnsaker

Den siste måneden er det blomkål som har økt mest i pris i Sverige, med hele 48 prosent. Tomater og paprika har gått opp henholdsvis 37,6 og 33,6 prosent, mens sukker har økt med 33,1 prosent.

Det siste året er det purre som har steget mest i svenske butikker, med svimlende 79,5 prosent. Blomkål har økt med 79,2 prosent, mens paprika har økt med 54,1 prosent. Sukker har økt med 48,1 prosent.

Prisen ikke hele kostnaden

Selv om maten har økt i pris, vil nok fortsatt noen varer være billigere. Men matprisen er ikke hele kostnaden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer