Historisk lav rente fra Norges Bank

Og bankene følger etter.

NED: Olsen justerer ned styringsrenta, noe uventet. Her fra forrige rentemøte. Foto: NTB SCANPIX
NED: Olsen justerer ned styringsrenta, noe uventet. Her fra forrige rentemøte. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunne Norges Bank overraskende nok varsle om at de justerer ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng fra 1,0 prosent, som den ble satt ned til på rentemøtet i juni.

Den nye styringsrenta er altså på 0,75 prosent.

- Vekstutsiktene for norsk økonomi er svekket, og vi venter at inflasjonen etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

For enkelte boliglånskunder har lavere styringsrente allerede gitt resultat i lavere rente på lånet. Samtidig er Norges Eiendomsmeglerforbund bekymret for hvordan rentebeslutningen vil påvirke boligprisene.

LES OGSÅ: Her er verdens dyreste byer

Uventet nedjustering

Verken Nordea Markets eller DNB Markets hadde forventet et rentekutt fra sentralbanken i dag, men hadde derimot tro på at dette ville komme senere i høst.

Men Norges Bank tok altså begge storbankene på senga, og begrunner avgjørelsen med at blant annet fallet i oljeprisen gjennom sommeren gjør at veksten i norsk økonomi trolig vil holde seg lav lenger enn tidligere lagt til grunn.

Rentebanen - altså styringsrentas utvikling de neste årene, er også nedjustert sammenlignet med tidligere prognoser.

«Lavere styringsrenter ute trekker i retning av at også renten her hjemme blir holdt nede i en lengre periode», skriver Norges Bank.

Slik er norsk økonomi

I sin nye Pengepolitiske rapport nummer 3 viser Norges Bank at oljeprisen har falt og at den norske krona er på sitt svakeste siden 1998.

Det er også en økning i arbeidsledigheten, og lønnsveksten anslås til å bli moderat - samtidig som Norges Bank forventer en høyere prisvekst enn de anslo ved forrige rentemøte i juni.

LES OGSÅ: Her gir de ungdomslån til alle under 40!

Danske Bank først ute med rentekutt til kundene!

Allerede 20 minutter etter renteavgjørelsen bekreftet Danske Bank at de setter ned renta ut til kundene med 0,25 prosentpoeng.

- Vi ser at rentekuttet fra Norges Bank også fører til fall i pengemarkedsrenten og dermed våre finansieringskostnader. Dette ønsker vi også skal komme både nye og eksisterende kunder til gode, sier Trond F. Mellingsæter i Danske Bank i en pressemelding.

Dermed får eksisterende kunder ny rente fra 11. november. Også for andre banker som velger å sette ned rente, vil ny rente gjelde seks uker senere. Dette er bestemt gjennom Finansavtalelovensens paragraf 50.

Hvorvidt andre banker velger å følge Danske Bank og nedjustere boliglånsrentene, er foreløpig usikkert.

Som Norges Bank skriver, justerte flere av bankene boliglånsrenta ned mer enn forventet etter rentemøtet i juni.

LES OGSÅ: Derfor vil de ha strengere krav til boliglånskundene

Bekymringsfull rentenedgang

Norges Eiendomsmeglerforbund er uansett bekymret etter dagens rentebeslutning. De tror at nedjusteringen av styringsrenta vil være med på å fyre opp under den langvarige og sterke boligprisveksten som har preget boligmarkedet i områder med ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.

- Vi må regne med at det synkende rentenivået vil stimulere til fortsatt vekst i husholdningenes låneopptak som allerede er på et rekordhøyt nivå. Dermed øker risikoen for at flere pådrar seg en gjeldsbelastning som de på sikt vil misligholde. Kommer vi i en situasjon med økt ledighet og mange av den grunn må selge samtidig, kan vi få et brått omslag i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving i en pressemelding.

I den pengepolitiske rapporten nummer 3, som ble lagt fram samtidig med ny styringsrente, skriver Olsen at de etter en samlet vurdering av utsiktene og risikobildet mener hovedstyret at styringsrenten nå bør settes ned, men de er bevisste på at enda lavere renter er en risiko for at veksten i eiendomspriser og gjeld skyter fart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer