Fastrente på studielån

- Historisk lønner det seg ikke å binde renten

Lånekassen varsler at de øker fastrenten.

FAST ELLER FLYTENDE: Det er alltid et spørsmål om du skal binde studielånsrenten eller ei når det kommer perioder hvor du kan inngå fastrenteavtaler. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FAST ELLER FLYTENDE: Det er alltid et spørsmål om du skal binde studielånsrenten eller ei når det kommer perioder hvor du kan inngå fastrenteavtaler. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. november vil fastrentene på studielån øke med 0,04 prosent for tre- og tiårs bindingstid, og med 0,03 prosent for femårs binding. Den flytende studielånsrenten vil gå ned fra 2,041 til 2,002 prosent, melder Lånekassen.

Det betyr at det vil bli et enda større skille mellom fast og flytende rente på studielån.

RENTEENDRINGER: Her ser du de nye rentene som vil gjelde for studielån fra 1. november (øverst) sammenlignet med dagens renter (nederst). Foto: skjermdump.
RENTEENDRINGER: Her ser du de nye rentene som vil gjelde for studielån fra 1. november (øverst) sammenlignet med dagens renter (nederst). Foto: skjermdump. Vis mer

Begge studielånsrentene blir fastsatt seks ganger årlig, og rentene er markedsstyrt og basert på markedsrenten for boliglån. Låntakere som ikke aktivt søker om fastrente, får automatisk flytende rente.

- Årsaken til at flytende rente går ned når rentene ellers i markedet går opp, er nok på grunn av etterslepet på rentefastsettelsen i Lånekassen, samt at renten reagerer seinere enn reste av markedet, men over tid jevner dette seg ut, slik at studielånsrenten ligger lavere enn boliglånsrentene, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank

Slik kan studielånet påvirkes av styringsrenten

I september skrev Dinside om oppgangen i styringsrenten og hvordan den kan påvirke alle lånene dine, inkludert studielånet.

Her ser du hvordan renteendringen kan påvirke studielånet ditt hvis du er en ny tilbakebetaler etter fem års utdanning i Norge, med totalt 357.225 kroner i studiegjeld:

Dagens rente (DR) DR + 0,25 % DR + 0,5 % DR + 1 %
Rentesats2,0022,2522,5023,002
Terminbeløp1872191719642058

Fast eller flytende rente?

Så, nå lurer du kanskje på om du bør binde renten i neste periode der det er mulig, som er fra 10. til 17. oktober. Du søker i så fall om fastrente via Dine sider hos Lånekassen.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, forteller Dinside at hun får mange spørsmål fra forbrukere i disse dager om hvorvidt de bør binde renten på lånene sine, også på studielånet.

- Historisk sett har vi betalt litt mer for fastrente, og dette er noe du også bør ha i bakhode dersom du nå vurderer å binde renten din nå, sier Reitan.

Om historien vil gjenta seg, vet ikke Reitan, men hun mener en vurdering om du bør binde renten eller ikke bør være avhengig av din økonomiske situasjon og behov for forutsigbarhet, snarere enn om du sparer penger eller ei på rentebinding.

- Har du stram økonomi med behov for forutsigbarhet hadde jeg absolutt vurdert rentebinding, sier forbrukerøkonomen.

- De fleste tåler renteøkning på studielånet

Motzfeldt i Danske Bank legger til at studielånet som regel er et lite lån sammenliknet med boliglån, som gjør ar du ikke er like sårbar med tanke på renteøkninger:

Har du for eksempel 300.000 kroner i studielån og renten stiger med to prosentpoeng, blir det under 400 kroner mer å betale per måned etter skatt, noe de fleste tåler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer