Fast eller flytende rente?

- Historisk sett billigere med flytende rente

Men du trenger ikke å velge enten eller. Du kan nemlig ha fastrente på deler av boliglånet, og flytende på resten.

TØR DU Å BINDE RENTEN?: Fastrente kan gi deg mer forutsigbar privatøkonomi og forsikre deg mot renteøkninger du ikke vil tåle, men samtidig kan du tape penger hvis renten faller i bindingsperioden. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TØR DU Å BINDE RENTEN?: Fastrente kan gi deg mer forutsigbar privatøkonomi og forsikre deg mot renteøkninger du ikke vil tåle, men samtidig kan du tape penger hvis renten faller i bindingsperioden. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enn så lenge forblir styringsrenten uendret, men Norges Bank skriver at «utsiktene for norsk økonomi tilsier at det snart vil være riktig å heve styringsrenten».

Dette var også sentralbanksjef Øystein Olsen ganske klar på i sin årstale, og flere eksperter mener at renteoppgangen kan komme allerede i september.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier at selv om økt rente er en dårlig nyhet for folk flest, er det egentlig grunn til å sprette champagnen når Olsen kommer med slike uttalelser.

- En framtidig renteheving er et tegn på at det går bedre i norsk økonomi, og det har vi alle grunn til å være glade for, sier Reitan.

I kjølvannet av rentebeslutningen, lurer du kanskje på om du skal binde renten på lånet ditt, eller la den flyte?

Før du bestemmer deg, er det noen ting du bør vite om de to løsningene, og du kan faktisk kombinere fast og flytende rente, hvis du sliter med å bestemme deg.

Ikke så stor prisforskjell

En av fordelene med å binde renten på lånet ditt, er at det gir deg mer forutsigbar privatøkonomi.

- Med en fastrenteavtale kan du forsikre deg mot en renteøkning du ikke vil tåle, sier Elisabeth Realfsen, redaktør i Finansportalen.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

Per i dag er det faktisk ikke så store prisforskjeller mellom fast og flytende rente, legger Realfsen til. Hos flere leverandører kan du binde boliglånsrenten i fem år til under tre prosent, og i ti år til under 3,5 prosent. Har du boliglån med flytende rente i dag, betaler du sannsynligvis om lag tre prosent her også.

På Finansportalens nettside får du oversikt over renten de ulike bankene tilbyr på sine boliglån, og husk at du kan prute på renten.

- Tanken bak en fastrenteavtale er at du betaler litt mer, som et «forsikringselement» mot høyere rente, sier Realfsen.

Du kan avslutte fastrente før bindingstiden er over

Det er imidlertid viktig å trå varsomt hvis du velger å binde boliglånsrenten for å tjene på det.

- Historisk sett har det vært billiger med en flytende rente, understreker Reitan i Nordea.

Forbrukerøkonomen tror at en del unngår å binde renten fordi de er redd for å bli sittende fast i en fastrenteavtale. De er også gjerne usikre på hvordan det fungerer med fastrente dersom de, for eksempel, skal bytte bolig, ønsker å refinansiere boliglånet eller går gjennom et samlivsbrudd.

I denne sammenheng er det greit å vite at du faktisk kan gå ut av fastrenteavtalen før bindingstiden er over, men dersom den flytende rente er lavere enn din faste rente på dette tidspunktet, må du betale overkurs.

- Hvor mye du må betale avhengiger av rentedifferansen, hvor lang tid du har igjen av fastrenteavtalen, samt boliglånets størrelse, sier Reitan.

Men er det slik at den flytende renten er høyere enn fastrenten din når du ønsker å gå ut av avtalen, kan banken betale deg underkurs, legger hun til.

Du har også mulighet for å ta med deg fastrenteavtalen når du kjøper ny bolig. I tillegg er det ofte mulig å refinansiere fastrentelånet, så lenge sikkerheten er den samme.

Tenk framover

Vet du fortsatt ikke om du vil ha fast eller flytende boliglånsrente? Frykt ikke, du trenger ikke å velge enten eller.

Du kan nemlig ha fast rente på deler av boliglånet, og flytende på resten.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Vis mer

- En slik kombinasjonsløsning gir deg på mange måter i pose og sekk: Du får større trygghet for renteutgiftene, samt mulighet til fleksibel nedbetaling på den delen av boliglånet som har variabel rente, sier Reitan.

Og selv om ikke renten gikk opp denne gang, ligger det som sagt i kortene at renteoppgangen kommer i løpet av året.

Realfsen i Finansportalen råder derfor alle med mye gjeld om å begynne å se etter måter å få ned utgiftene sine på.

- Har du allerede konkurransedyktig rente på lånene dine, bør du se etter hva du kan spare på de daglige utgiftene, sier hun.

Forbrukere med store innskudd, derimot, bør se lysere på framtiden. Men heller ikke de må glemme at mange kan få bedre innskuddsrente allerede nå ved å bytte bank.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer