Egen pensjonskonto (EPK)

Hit har vi flyttet pensjonskontoen vår

Vi har spurt de ulike tilbyderne av egen pensjonskonto om hvor mange som har valgt dem som selvvalgt leverandør.

PENSJON: I 2021 kan mange samle hele pensjonssparingen sin på én konto. I videoen forklarer spareøkonom Sættem i Nordnet denne nye kontoen, og i saken under kan du lese hvor mange som har å flytte pensjonen sin til hans selskap Video: Michael Jæger Vis mer
Publisert

Tall fra Norsk Pensjon viser at drøyt 34 000 av de rundt 1,5 millionene i privat sektor som har mulighet til få egen pensjonskonto (EPK), har valgt å samle pensjonssparingen sin hos en selvvalgt leverandør.

Det vil si at de har trosset pensjonsselskapet til sin nåværende arbeidsgiver, trolig fordi de mener det finnes andre selskap som vil forvalte pensjonen deres billigere og bedre.

Hvor har så disse «utbryterne» valgt å flytte pensjonen sin?

Mange velger Sparebank 1

Marianne Christensen, produktsjef for pensjon i Sparebank 1, opplyser om at hittil har 10 037 meldt selvvalgt flytting av sin egen pensjonskonto til dem.

Dermed har Sparebank 1 like under 30 prosent av det totale selvvalgt-markedet innenfor EPK.

- Totalt har vi 174 681 innskuddspensjonsmedlemmer og forvalter til sammen 210 069 pensjonskapitalbevis, tillegger Christensen overfor Dinside.

Utfordrerne gjør det godt

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet forteller at 8950 personer har valgt dem som selvvalgt leverandør.

- Det vil si at Nordnet har en markedsandel i «flyttemarkedet» på om lag 25 prosent, og det er meget sterke tall for en nykommer i pensjonsmarkedet, og langt over hva vi hadde forventet, sier Sættem til Dinside.

Han sier videre at totalt står det per i dag rundt 1,6 milliarder kroner på egen pensjonskonto hos Nordnet, mens gjennomsnittsaldoen på pensjonskontoene som har fått overført midler er cirka 200 000 kroner, altså litt høyere enn landsgjennomsnittet.

Over 5000 har valgt å flytte pensjonen til Kron. Snittkunden deres er 35 år, prisbevisst og er opptatt av høyt fokus på bærekraft, ifølge dem.

Sammen med Nordnet og Duvi, er Kron blant de «nye» leverandørene som har kastet seg inn i kampen om pensjonskundene etter innføringen av EPK.

«De store» holder kortene tett til brystet

Flere av de andre EPK-tilbyderne Dinside har kontaktet, har av ulike årsaker ikke delt like konkrete tall som de over med oss.

  • DNB, Norges største bank, har per i dag 470 000 EPK-kunder, men de vil ikke oppgi hvor mange av dem som har DNB som selvvalgt leverandør. Tallene deres viser imidlertid at de fleste er fornøyd med ordningen som arbeidsgiver har valgt, men samtidig ser de at dobbelt så mange har endret risikoprofil nå sammenlignet med for to år siden - noe som er veldig bra.
  • Nordea vil heller ikke gi ut eksakte tall, men sier markedsandelen deres har «økt kraftig».
  • Storebrand oppgir i utgangspunktet ikke konkrete kundetall for enkeltprodukter, men de kan bekrefte at «noen tusen kunder» har valgt dem som selvvalgt leverandør.
  • Administrerende direktør Steinar Nielsen i Danica Pensjon synes det «er litt for tidlig å gjøre opp status med hensyn til konkrete tall og størrelser, og vil nok ønske å se at dette relativt nye feltet får satt seg litt før vi teller opp og summerer».
  • Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige sier på sin side at de ikke har startet markedsføring som selvvalgt leverandør, og har dermed ikke noen meningsfulle tall å dele. Når det gjelder antall EPK-er, har vi cirka ti prosent av markedet, kan Haraldsen imidlertid dele med Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer