Hjelm hjelper

Er du glad i å sykle, må du huske å bruke hjelm. Det kan redde livet ditt.

Publisert
Sist oppdatert

Når vi når ungdomsskolealder, dropper mange sykkelhjelmen. Nå viser en amerikansk studie at hjelm virkelig beskytter deg mot ulykker.

- Det er ikke tvil om at hjelm har en beskyttende virkning, sier forskningsleder Chris A. Sloffer, neurokirurg ved University of Illinois College of Medicine i Peoria, ifølge HealthDay.

Farlig uten hjelmIfølge amerikanske standarer for sykkelhjelmer, skal hjelmene ikke påvirke syklerens syn, ikke gå av hvis syklisten faller og beskytte tilstrekkelig når hjelmen treffer en hard overflate.

Forskerne tok utgangspunkt i disse retningslinjene da de testet hjelmer på modellhoder. "Hodene" var fylt med vann, så de hadde samme tyngde som et barnehode.

Fra ulike høyder, slapp forskerne modellhodene med eller uten hjelm på en metallambolt.

Målere av akselerasjonen ble plassert på alle modellhodene. Disse målte kraften hodet opplevde ved å få en brå slutt på fallet.

Hoder uten hjelm traff bakken med fire til åtte ganger så stor kraft som et hodet med hjelm gjorde.

Anbefaler hjelmbrukVidere testet forskerne ut hvordan hjelmen beskyttet i kræsjesituasjoner. Også her beskyttet hjelmen godt, mens modellhoder uten hjelm brakk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer