Hjelp, det klør!

Har du en smårolling med atopisk eksem, ofte kalt barneeksem, er du i godt selskap – dessverre. Denne hudsykdommen er ikke uvanlig blant små barn. Årsaken til eksemutbruddene kan være mange og sammensatte. Men heldigvis vokser de fleste sykdommen av seg.

Publisert
Sist oppdatert

Det kan til tider være ganske ugreit å ha en liten krabat med atopisk eksem. Det er ikke fritt for at foreldrene kan føle seg maktesløse over det ubehaget den lille må slite med. For det røde, opphovnede og ofte blemmefylte utslettet kan klø ganske intenst. Når utbruddene står på som verst, har smårollingen lett for å klø seg til blods, og smertene forsterkes ytterligere.

Utslettet, som ofte flasser litt, viser seg gjerne i hudfolder, som albubøyene, knehasene og på halsen. Men det kan også oppstå på håndledd og i ansiktet - nær sagt overalt på kroppen.

ImmunsykdomÅrsaken til atopisk eksem ligger først og fremst i genene våre. Et barn som har utviklet eksemet, vil høyst sannsynlig ha en eller flere atopikere i slekten. De som har fått denne hudsykdommen, vil dessuten ha økt risiko for å utvikle andre typer sykdommer som påvirker immunsystemet, som astma, bronkitt og høysnue.

- Atopikerne har også noen andre typiske fellestrekk; først og fremst den spesielle hudtypen. Den er gjerne lys, blek, glatt og småporet, med en tendens til å bli tørr. Som eldre har atopikerne ofte mindre talgproduksjon. Rent skjønnhetsmessig kan disse egenskapene være en fordel, men særlig praktisk er det ikke med slik ømtålig hud. Et typisk symptom på denne hudtypen, er at blodkarene i huden har lett for å trekke seg sammen i situasjoner hvor blodkarene til ”normale” hudtyper utvider seg. Mens de fleste av oss blir røde i huden ved sinne eller kulde, reagerer gjerne atopikernes hud motsatt: Den blir blek, forklarer professor Ole Fyrand ved Hudavdelingen ved Rikshospitalet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer