Hjelp etter sidespranget

Vi er midt i høysesongen for julebord og firmafester. Flørten er aldri langt unna, og et lite sidesprang er fristende i en opphetet feststemning.

Publisert
Sist oppdatert

Ettersom ingen er fullkommen, vil utroskap alltid finnes i en eller annen form - som en lekkasje, et varselsignal eller som et opprør fra vårt indre.

Vi skal her hoppe over alle analyser om forskjeller på menns og kvinners utroskap, og forholde oss til at det kan være nå det skjer! Er det mitt parforhold det gjelder? Er det jeg som ødelegger et annet parforhold?

Ingen er perfekt
Kanskje er det unnskyldningen for å slutte å ta trofasthet alvorlig? Eller kanskje er det muligheten for å se hva det egentlig er som er galt, og kanskje få tilgivelse?

Løgn og forstillelse er gift i et kjærlighetsforhold. Det er ytterst få som er i stand til å mestre de praktiske og moralske problemer utroskap fører med seg. Det går kanskje bra en stund, men så blir presset for stort. Er en feig nok, sørger en for å gjøre det så åpenbart at partneren er nødt til å gjennomskue en. Er en i tillegg en stakkar, nekter en selv om en er avslørt, og snur angrepet: Spionerer du på meg? Stoler du ikke på meg?

Vi er sårbare
Utroskap berører dype psykologiske forhold. Både i homo- og hetroseksuelle forhold er begge parter ofte økonomisk og sosialt uavhengige, og på det praktiske plan i stand til å klare seg selv. Det eneste som binder mennesker sammen, er følelser, og vi er desto mer sårbare!

Utroskap er en konsekvens av følelsemessig utilfredsstillende parforhold. Hvis vi i ugangspunktet hadde vært flinkere til å finne en partner vi passet godt sammen med, hadde problemet utroskap vært langt mindre. Kan vi da snakke om utroskap, eller rett og slett bare en nødvendig utvikling på veien mot et oppbrudd?

Oppløsning eller reparasjon
Det er to løsninger på utroskap. Den første er oppløsning av forholdet, den endre er reparasjon. For å kunne reparere et forhold kreves det en del av alle involverte parter:

- Man må ha plass for sinne og skuffelse, og la disse følelsene komme til uttrykk.

- Man må akseptere anklager og beskyldninger, og vite at disse ikke nødvendigvis opprettholdes.

- Man må aktivt søke etter nye forutsetninger, og se kritisk på seg selv og forholdet.

- Tilgivelse må være reell, det vil si at en må få ut alle vonde følelser, og være villig til å legge bak seg det som har skjedd.

- Man må gå i seg selv og vite hva som gjør at parforholdet er verd å satse på. Skal du slåss skikkelig, må du vite hvorfor og for hva.

Lykke til!

Nå har du lest saken, men hva synes du? Send oss en .

Mozon.no, 06.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer