Hjelp for prostata

Mange menn litt opp i årene rammes av problemer med forstørrelse av prostatakjertelen. Men fortvil ikke, naturlegemiddelet dvergpalme kan være løsningen.

Publisert
Sist oppdatert

Hjelp for prostata
Mange menn litt opp i årene rammes av problemer med forstørrelse av prostatakjertelen. Men fortvil ikke, naturlegemiddelet dvergpalme kan være løsningen.

Dvergpalmen vokser hovedsakelig i USA og på de Vest-Indiske øyer. Bærene fra planten er brukt i folkemedisin gjennom mange år mot en rekke forskjellige problemer. Men det er først og fremst på forstørret prostata denne planten har en dokumentert effekt.

Kan skyldes kreft
Forstørret prostata er et vanlig fenomen som blant annet fører til problemer med urinering. I noen tilfelle kan en opphovnet prostata også være et resultat av kreft. Det er derfor alltid viktig å undersøke dette hos lege før man starter egenbehandling av problemet.

Klar effekt
En amerikansk undersøkelse fra 2001 bekrefter at det er en klar sammenheng mellom dvergpalme og reduksjon av prostataproblemer. 85 menn over 45 år gjennomførte undersøkelsen som gikk over 6 måneder. Gruppen som ble behandlet med dvergpalme i perioden opplevde reduserte symptomer på opphovnet prostata i forhold til kontrollgruppen som fikk et preparat uten innhold.

Akkurat hvilket stoff i dvergpalmebærene som ga den ønskede effekten er ikke helt klart. Produktet som ble benyttet i undersøkelsen var Solaray GPH Dvergpalmebær ekstrakt som også selges i helsekostforretninger i Norge.

Påvirker testosteron
Det er de rød-brune eller svarte bærene fra dvergpalmen som benyttes mot prostataproblemer. Bærene inneholder fettsyrer og andre fettstoffer som er biologisk aktive. Sannsynligvis kan disse stoffene påvirke omdannelsen av testosteron i prostatakjertelen, en prosess som har en viktig rolle i utviklingen av forstørret prostata.

Siden de aktive forbindelsene i bærene er fettløselige, vil nok te eller andre ekstrakter laget på bærene ha liten effekt. Derfor bør dvergpalme-produkter inneholde tørkede bær eller fettholdige ekstrakter.

Få bivirkninger
- Forstørret prostata er heldigvis som regel et ufarlig problem. Men det kan være svært ubehagelig. Dvergpalme gir en sikker effekt mot dette problemet, sier Tore Rolstad som er produktsjef ved Terapi-consult som selger dvergpalmeprodukter i Norge.

- Det er også en liten risiko for bivirkninger ettersom dette er et naturprodukt som virker i sin naturlige form, sier Rolstad. I den amerikanske undersøkelsen oppga to personer problemer med diare og lette magesmerter men det er ikke sikkert om dette skyldes medikamentet eller andre forhold.

Mozon 22.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer