Hjelp! Jeg bor i en husleieregulert bolig. Hvor mye vil husleien øke?

Bor du i en husleieregulert bolig, har du nytt godt av lav husleie i en årrekke. Den tiden er snart forbi. Men hvor mye kan egentlig utleieren sette opp husleia, og hvordan skal den beregnes?

Publisert

Eiere av utleieleiligheter bygget før 8. april 1940 i Oslo og Trondheim, har inntil nå hatt strenge begrensninger på hvor mye de kan kreve i husleie.

Den 1. januar 2000 oppheves imidlertid Husleiereguleringsloven. Og en umiddelbar opphevelse av kap. II , ville gitt kraftige utslag i husleien.

De kunstig lave husleiene skal forsvinne

Når husleiereguleringsloven snart er historie, er det altså slutt på den tid da noen heldige utvalgte kunne bo til en pris de fleste av oss bare kunne drømme om.

Vi skal imidlertid ikke glemme at målet med husleiereguleringen var å sikre svakerestilte grupper en bomulighet. Spesielt enslige, og eldre som har bodd i en regulert leilighet i mange år, vil derfor få en ubehagelig overraskelse på nyåret.

I 1992 gjennomførte Norges Byggforskningsinstitutt en undersøkelse av de økonomiske konsekvensene av en umiddelbar opphevelse av kapittel II. I følge undersøkelsen ville resultatet bli at leien i gjennomsnitt ville øke med 103,3 prosent.

For å redusere de katastrofale virkningene av en slik prisstigning, skal derfor reguleringen avvikles i løpet av en 10 års periode. Det vil si at du skal slippe å betale "markedsleie" så fort nyåret er i gang, du vil få en tilvenningstid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer