Hjelp, jeg mister håret!

Tidlig håravfall er et problem for en halv million nordmenn. Men tupé er heldigvis ikke lenger den eneste løsningen.

Publisert
Sist oppdatert
Vi kan vel generelt si at vi ser en økt etterspørsel av løshår blant nordmennProduktsjef Øystein Hovland i Ruhs AS


Ifølge Hudpedagogisk senter ved Rikshospitalet lider om lag 400.000 norske menn og 100.000 norske kvinner av hårtap som langt overstiger de normale "cirka 100 hår om dagen".

Håret betyr mye for vår oppfatning av oss selv og andre, og er med på å speile hvem vi er. Derfor kan håravfall oppleves svært belastende for de som rammes, særlig i ung alder. Men det er hjelp å få.

Naturlig resultat
- Dagens hårerstatninger er så naturtro at det ikke er mulig å skille disse fra ekte hår. Man kan dessuten leve i trygg visshet om at det sitter fast uansett, i motsetning til de gammeldagse tupeene som ble festet med tape. Skreddersydde løsninger er med på å garantere et naturlig resultat, sier Tormod Nordgarden, frisørmester og daglig leder ved Apollo Hårsenter i Oslo.

Les også: Effektivt mot hårtap

Hårsenteret bruker blant annet hodeavtrykk som et ledd i behandlingen for å oppnå et naturlig resultat. Med en innretning av naturlig hår festet på mykt materiale, festet av fagfolk og frisert av frisør, skal det ifølge Nordgarden være komplett umulig å avsløre at hårmanken ikke har vokst ut fra ditt eget hode.

Mannlig type hårtap, som forårsakes av arv, er årsaken til hårtap hos cirka 95 prosent av menn.
Mannlig type hårtap, som forårsakes av arv, er årsaken til hårtap hos cirka 95 prosent av menn. Vis mer


- Ikke bare for de rike
- Fra første konsultasjon tar det cirka to måneder før den skreddersydde hårerstatningen er klar til å festes til hodet og friseres inn i det ekte håret, forklarer frisørmesteren.

Han legger til at behandlingen slett ikke er forbeholdt de rike og berømte.

- Vi har et stort kundespekter, og trygdeetaten har også støtteordninger som dekker utgifter til hårerstatning under medisinsk rehabilitering.

Det å miste håret i ung alder var ifølge Nordgarden mer tabubelagt før i tiden. I dag er det større åpenhet rundt problemet, og han mener det er med på å gjøre terskelen lavere for kundene.

Til nå har nemlig drøyt 200 000 nordmenn, både menn og kvinner, fått fornyet hårprakt ved hjelp av nye hårsystemer, ifølge Apollo Hårsenter. Det er flest menn som har benyttet seg av tilbudet, men kvinnene utgjør en sterkt økende kundegruppe.

Les også: Når hun mister håret

Forebygg hårtapet
Også ved Hårklinikken i Danmark har man registrert en økende kundemasse de siste årene.

- Mange av våre klienter oppsøker oss etter anbefaling av andre klienter, sier Lars Skjøth, ernæringsfysiolog og ekspert på hodebunnslidelser.

Ifølge Skjøth kan man gjøre mye selv for å forebygge hårtap, og han gir følgende råd:

 • Stress mindre

 • Spis variert kost, og rikelig med fiber og grønnsaker

 • Bruk en myk børste, så unngår du å irritere hodebunnen
 • Ikke overdriv inntak av kosttilskudd

 • Unngå at hårfarge, balsam og stylingprodukter kommer i direkte kontakt med hodebunnen
 • Prøv å styre unna shampoo som er tilsatt parfyme, fargestoffer og balsameffekt
 • Unngå hårfargemidler med p-phenylenediamine, m-aminophenol, resorcinol og hormonforstyrrende stoffer som nonoxynol og octoxynol
 • Unngå hennafarger som inneholder stoffet Lawsone

 • Unngå å sette opp håret når det ikke er helt tørt, da det kan dannes sopp, som igjen kan føre til flass og hårtap
 • Flere kjøper løshår
  Hårerstatning i form av mer tradisjonelle parykker og hair-extensions har også hatt en oppgang de siste årene.

  - Vi kan vel generelt si at vi ser en økt etterspørsel av løshår blant nordmenn, bekrefter produktsjef Øystein Hovland i Ruhs AS, Norges største grossist av løshår.

  Han legger til at det er flere forhold som ligger til grunn for økningen, siden noe av etterspørselen skyldes sykdom eller hårtap som følge av medisinbruk, i tillegg til det rent kosmetiske.

  Les også: Sju hårreisende fakta

  Cirka fire av ti norske menn har hårtap i varierende grad allerede ved fylte 35 år, og antallet øker med alderen. Seks av ti menn i 60 års alderen har synlig hårtap, og
  vanlig skallethet er årsak til 95 prosent av hårtap blant menn. Både hos menn og kvinner skyldes hårtapet hovedsaklig alder, arv og økt produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron i huden.

  En tidligere undersøkelse publisert i tidsskriftet Archives of Dermatology, viser at de som er arvelig disponert for hårtap, kan fremskynde prosessen hvis de i tillegg røyker.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer