Hjelp mot forgiftning

Det er større sjanse for å bli matforgiftet når vi er ute og reiser i utlandet. Her får du gode tips og råd.

Publisert
Sist oppdatert

Alle har vel opplevd å føle seg svimmel og kvalm noen timer etter matinntak. Du kaster opp, får kraftig diare og kan like godt gå å legge deg. Det er sannsynlig at du har fått en matforgiftning, kanskje fordi kyllingen ikke var gjennomstekt og inneholdt smittsomme bakterier. Eller fordi maten hadde blitt stående ute i solen og blitt et perfekt sted for bakterier å formere seg. Bakterier eller virus har gått løs på tarmen din og gjør at du føler deg elendig mens kroppen slåss mot inntrengerne.

Når kontakte lege?Ved diaré med høy feber eller synlig blod i avføring kontakt lege umiddelbart. Diare i flere dager kan forårsake uttørring med stort væske og salt tap noe som er spesielt ugunstig for barn, gamle og personer med dårlig allmenntilstand. Ofte har barnet også oppkast og situasjonen kan da utvikle seg dramatisk.

Akutt diare er kroppens måte å kvitte seg med noe uønsket på og er en forsvarsreaksjon som ikke bør stoppes for raskt og ikke med for sterke stoppende midler. De fleste tilfeller av diare går over av seg selv etter noen dager. Ved diare trenger du mer væske enn vanlig enten du er barn eller voksen. Drikk mye, gjerne te eller blåbærsaft. Vanlig svart eller grønn te inneholder rikelig med garvestoffer som har en stoppende virkning, tilsett gjerne honning og litt salt. Blåbærsaft er kjempefint til barn, det smaker godt, det inneholder garvestoffer som virker lett stoppende, blå fargestoffer som har virus og bakterie hemmende virkning, rikelig med sukker som gir energi til barnet og det inneholder salter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer