Hjelp mot menssmerter

«Jeg er plaget med menstruasjons-smerter, men vil ikke ta alle de pillene. Finnes det andre ting å gjøre?». Sexologen svarer.

Publisert
Sist oppdatert

Hjelp mot menssmerter
«Jeg er plaget med menstruasjonssmerter, men vil ikke ta alle de pillene. Finnes det andre ting å gjøre?». Sexologen svarer.

Kjære Esben Esther
Jeg er ei jente/kvinne i begynnelsen av tyveårene som er veldig plaget av smerter før og under menstruasjonen. Jeg har prøvet mange smertestillende midler, men jeg føler at dette ikke er riktig. Hvorfor skal det være så vondt, hvorfor må jeg ta alle disse pillene, finnes det ingen andre ting jeg kan gjøre?
Hilsen Ellen

Kjære Ellen
I vår tid har vi vunnet mye kunnskap og innsikt, men mye har også gått tapt. En type innsikt og erfaring er den som foreldre ga sine barn og som disse barna senere ga videre til sine barn. Slik ble hver generasjon beriket av mange forutgående generasjoner.

Kvinner har delt kunnskap med hverandre på denne måten, og den kunnskapen en kvinne fikk ga hun videre til sin datter/døtre som leverte kunnskapen videre til sine jentebarn. Uheldigvis kan slike kunnskapskjeder bli brutt, men hadde den blitt vedlikeholdt, ville moren din kunne sagt til deg: «En dag skal du få menstruasjonen. Det er et tegn på at du er blitt en mer voksen kvinne, og et tegn på at du kan bli gravid. Menstruasjonen vil vare ved til du blir omtrent femti».

Om du så hadde gått til henne og klaget din nød fordi mensen har blitt så vond, kunne hun sagt: «Mange får smerter før og under menstruasjonen. Min mor lærte med et middel mot det. Når mensen kommer og du begynner å få vondt, hjelper det godt å masturbere og få orgasme. Da åpner livmoren seg slik at trykket inni den blir borte, dessuten virker det rett og slett smertestillende å stimulere den ytre delen av skjeden».

Det er ikke sikkert at hun ville sagt den siste setningen, fordi mange slike kunnskaper dreier seg om hva som hjelper, ikke hvorfor det virker på den måten. Nå vet du imidlertid litt om årsaken også. Det gjør det kanskje litt lettere for deg å levere kunnskapen videre til dine eventuelle døtre.

Det ville være fint dersom det var andre som kjente til gode råd mot menstruasjonssmerter og for seksualiteten, at de sendte dem til denne spalten.
Hilsen Esben Esther

Har du flere gode råd? Send dem, så publiserer vi dem under.

Dette mener leserne:

Mariannes tips mot menssmerter
Jeg går nå til akupunkturbehandling mot menssmerter, og etter 6 uker er det allerede stor bedring å merke. Smertene kommer nå først samtidig med at blødningene starter, blodet som kommer er lyst, rent og uten levringer, og blødningene har blitt en dag kortere. Jeg har også hatt smerter omkring eggløsningen, og disse ser også ut til å avta.

Jeg var skeptisk til behandlingen før jeg begynte, men nå er jeg overbevist - det hjelper! Noen av nålestikkene er ganske smertefulle, men 5 minutters kortvarig pine i løpet av en uke i stedet for flere dagers pine ved hver menstruasjon er jo å foretrekke. ;-)
Hilsen Marianne

Rønnaugs råd mot menssmerter
Jeg synes jeg har effekt av å ta urtebaserte, vanndrivende medikamenter i perioden eggløsning til første blødningsdagene.
Hilsen Rønnaug

Lindas råd mot menssmerter
Hei! Jeg har også vært plaget av sterke menstr. smerter, men har etter mye prøving og feiling funnet en smertestillende som er veeeldig bra! Den er reseptbelagt, heter Ketoprofen, og koster ikke all verden. Den er i nesten samme gate som Naproxen og disse her, men virker allikevel bedre enn disse. I tillegg tar jeg magnesium fra ca 2 dager før og til 3. mensdag, for dette gjør at sensibiliteten/krampene i livmoren blir langt svakere.
Lykke til!
Hilsen Linda

Flere gode råd? Send dem .

Mozon.no, 12.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer