Hjelp mot PMS

Rett før menstruasjon kan hormonene gjøre livet uutholdelig, men det finnes hjelp.

Publisert
Sist oppdatert

Hjelp mot PMS
Rett før menstruasjon kan hormonene kan få deg til å se svart på livet og kjefte for småting. Men det finnes veier utenom. Her får du hjelp.

Doktor Gro Nylander

For en tid tilbake hadde jeg en ny pasient på kontoret. Vi kan kalle henne Mette. Hun hadde bedt om time så fort som mulig, fordi hun mente at hennes gynekologiske problem holdt på å ødelegge ekteskapet.

Du er ikke til å være i hus med! hadde mannen hennes ropt. Jeg holder ikke ut å leve sammen med to skiftende kvinner! Første halvdel av måneden er du den gode jenta jeg giftet meg med, men så begynner du å forandre deg og blir rene heksa.

Mette lider av PMS, premenstruelt syndrom eller spenning, disse ubehagelige forandringene som rammer så mange kvinner før menstruasjonen inntreffer. Pre betyr som kjent før eller forutgående.

Mette hadde i alle år kjent seg øm i brystene og oppblåst i magen, fått kviser og vært plaget av hodepine i økende grad den siste uken før menstruasjon. Det syns hun var til å bære. Det verste for henne og omgivelsene var at hun ble så ute av balanse psykisk.

Jeg våkner og syns livet er svart, enda jeg var helt fornøyd med det i går. Jeg blir kjempeirritabel, kjefter og bråker for småting, gruer og blir engstelig for slikt som jeg ellers takler på strak arm. Jeg orker ikke at noen tar i meg. Både mannen min og ungene vet at det er best å ligge unna i de dagene. Stort sett har han ledd av meg og vært ganske overbærende, men det er akkurat som om det blir verre i stedet for bedre, og nå er han lei. Det er jo jeg og, jeg prøver å være grei, men dette er noe jeg ikke styrer selv! Jeg har lest om at kvinner oftere begår kriminelle handlinger premenstruelt.

Mette er 32 år og frisk bortsett fra disse plagene og en lett astma som også blir verre før menstruasjonen.

Verre med årene
Vi snakket litt om hva dette kommer av, at etter eggløsningen dominerer hormonet progesteron over det gladere østrogenet, og at det dessverre virker slik på svært mange kvinner, faktisk oppgir over 80-90 prosent å ha noe plager før menstruasjonen. Og at mange synes det blir verre med årene. Det er heller ikke uvanlig at kroniske sykdommer forverres, det kan gjelde både migrene, epilepsi og allergi.

Noen kvinner bruker rett og slett p-piller mot PMS, da har man verken eggløsning eller normal menstruasjon og mange er godt hjulpet av det. På den andre siden er det noen som blir nedfor nettopp av p-piller, og da mistenker vi igjen progesteronet.

Pillen var ikke aktuell for Mette, og hun hadde prøvd nattlysolje fra helsekostbutikk. Fra før hadde vi også vært inne på at noen har nytte av å redusere inntaket av salt, kaffe og alkohol i denne tiden.

Jeg foreslo at hun skulle se litt på livsstilen sin ellers også. Man tåler alt dårligere når man er stresset, kunne det være en mulighet å ta det litt roligere den vanskelige uken?

Vi la en plan: Noen synes det hjelper å ta små doser vanndrivende medikamenter akkurat de verste dagene, og Mette fikk en resept for å teste dette i et par sykluser. Det er rapportert at store mengder B-vitaminer, 50-100 mg daglig, kan hjelpe, og vi ble enige om å prøve en kur med det i neste omgang. Hvis ikke noe av dette hjelper Mette, overveier vi å prøve et av de nyere midlene mot depresjon, som kan være en god hjelp mot PMS. Jeg syns ikke de skal brukes ved lette plager, men i Mettes tilfelle går det jo på familielivet og helsen løs.

Antidepressiver
Et halvt år senere hadde vi prøvd ut planen vår, og det viste seg at akkurat Mette faktisk hadde størst hjelp av å bruke et av de nyere midlene mot depresjon. Jeg syns ikke det skal være noe førstevalg, men med så alvorlig plager som Mette hadde, ser det ut til å være et godt alternativ.

Munkepepperekstrakt
Siden denne pasienten fikk hjelp, er det offentliggjort en undersøkelse som viser at munkepepperekstrakt har hjelpe mot PMS. 170 kvinner brukte denne urtemedisinen i tre sykluser. Virkningen ble sammenlignet med placebo, et juksepreparat. Munkepepper bedret både irritabilitet, humørsvingninger, sinne, hodepine og brystspreng sammenlignet med placebo. Munkepepper inneholder stoffer som ligner på hormoner, kanskje kan det være forklaringen. Navnet har planten fått fordi munkene brukte den til å dempe kjønnslysten. På den andre siden skal preparatet også ha vært brukt som sex-stimulerende middel. Den som forsøker det, kan jo i alle fall legge merke til om det skulle komme noen virkning i den ene eller andre retningen på dette området også. Andre bivirkninger står det lite om, så det kan kanskje være verd forsøket?

Du har lest saken, men hva synes du? Send oss en .

Mozon.no, 04.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer