Hjelp til den innbilt syke

En ny undersøkelse viser at psykoterapi kan være til stor hjelp for den innbilt syke. Er du hypokonder?

Publisert
Sist oppdatert

Hypokonder er en mye brukt betegnelse for mennesker som antar at de er syke uten at det finnes noen fysiske tegn på deres lidelser.

Mens hypokonderen sjeldent er fysisk syk, kan man godt betegne tilstanden som en mental lidelse.

Forsøk med psykoterapi har vist at hypokonderi ofte kan behandles med stort hell. Problemet er bare å få hypokonderen til å innse at det er psykologisk behandling som skal til for å få en bedre livskvalitet.

Klare resultaterDet er forskerne ved Harvard's Brigham and Women's Hospital som har undersøkt effekten av psykoterapi for hypokondere.

Av 187 pasienter ved sykehuset ble 102 pasienter henvist til terapi mens de andre fikk vanlig medisinsk behandling. Et år etter seks terapitimer viste over halvparten av pasientene en klar bedring i symptomer og livskvalitet. Hos de som fikk medisinsk behandling fikk bare en av tre pasienter en tilsvarende effekt.

I terapien ble paientene oppfordret til å kutte ut den typen oppførsel som bidro til problemet. Det innebærer blant annet søk på internett etter sykdomsdiagnoser og å lese dødsannonser i avisene. En bedre forståelse av diagnoser og teknikker for å få tankene over på andre tema var også en del av behandlingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer