Hvitløk har lenge blitt brukt som et middel for å forhindre forkjølelse. Men virker den egentlig?
Derfor blir du ikke kvitt forkjølelsen
I en britisk placebokontrollert dobbel blindstudie som ble publisert 2001 ble 146 friske voksne fulgt av britiske forskere i 12 uker, fra november til februar.
Halvparten ble tilfeldig utvalgt til å få tilskudd av hvitløk i perioden, resten fikk placebopiller.
Her er verdens sunneste mat
Færre forkjølelser
Da perioden var over hadde hvitløksgruppen hatt til sammen 24 forkjølelser. Den andre gruppen hadde hatt 65.
Hvitløksgruppen hadde til sammen 111 sykedager, den andre gruppen hadde 366. Personene i hvitløksgruppen ble også fortere friske enn de andre.
En klar bivirkning av å ta tilskudd av hvitløk viste seg å være lukt av hud og munn. Noen veldig få opplevde å få utslett og følte seg kvalme.
Slik ser du at maten er sunn
En klar positiv effekt, men...
Ifølge den overnevnte studien har altså hvitløk helt klart en positiv effekt når det gjelder å forhindre forkjølelse.
Også flere andre studier har hatt samme resultat, men en soleklar anbefaling om å bruke hvitløk i forkjølelsessesongen kan vi ikke komme med.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger