Hjelper det å bytte fra sigg til snus?

Mange røykere erstatter sigaretten med snus. Gir det noen helsegevinst?

Snus inneholder mer enn 2500 kjemiske stoffer, deriblant nikotin. 31 stoffer i snus er identifisert som kreftfremkallende. Foto: Colourbox.com og Aller Internett
Snus inneholder mer enn 2500 kjemiske stoffer, deriblant nikotin. 31 stoffer i snus er identifisert som kreftfremkallende. Foto: Colourbox.com og Aller Internett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange som prøver å slutte å røyke erstatter røyken med snus.

- Min erfaring er at folk som slutter å røyke og erstatter røyken med snus blir mer nikotinavhengig enn de var når de kun røyket.

- Erstatter du røyken med snus? Fysjom! Det tar 7 dager før nikotinen forlater kroppen.

- Alle er enig i at det er sunnere å snuse enn å røyke.

Dette er bare er lite utvalg av innlegg i diverse debattfora på internett som handler om røyk og snus. Det er mange forskjellige oppfatninger. Men hva skjer egentlig når man erstatter røyken med snus? Gir det noen helsegevinster?

Les også: Informasjon om helsefare spriker i alle retninger

«Snus eller røyk, hva er best», spør vi eksperten. Her får du svar.

Snus og røyk

 • Snus inneholder mer enn 2500 kjemiske stoffer, deriblant nikotin. 31 stoffer i snus er identifisert som kreftfremkallende.
 • Tobakksrøyk består av en kompleks blanding av mer enn 4 000 forskjellige kjemiske stoffer. Over 50 av disse stoffene klassifiseres som kreftfremkallende.

 • HELSEFARE: Hjerte- og karsykdommer

  Alle vet at røyk er helsefarlig. I Norge dør årlig 6 700 mennesker på grunn av røykerelaterte sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, kreft – og særlig lungekreft, samt KOLS. I tillegg rammes mange av sykdommer som fører til vesentlige helseplager og redusert livskvalitet, ifølge Helsedirektoratet.

  - Ved å erstatte røyken med snus bytter man bare ut de velkjente risikofaktorene forbundet med røyking, med andre risikofaktorer som munnkreft, skriver en ekspert i New York Times, og minner om at snus også øker risikoen for hjerte- og karsykdom, men her foreligger det fremdeles lite kunnskap.

  Hva er verst? Røyk, snus eller øl? Se hva Lommelegen svarer

  Man vet ennå ikke alt om langtidseffekten av snus på hjerte- og karsystemet. Det er ikke påvist at snusing gir vedvarende høyt blodtrykk. Det har heller ikke blitt påvist noen sammenheng mellom bruk av snus og risikoen for å få hjerteinfarkt, men studier har vist at bruk at snus gir økt dødsrisiko ved hjerteinfarkt, ifølge Helsedirektoratet. En svensk-amerikansk studie har blant annet klart å bevise en betydelig forhøyet risiko for plutselig død ved hjerteinfarkt hos personer som snuser.

  En annen studie, der over 52 land var med, hvor forskerne så på personer som røykte, snuste eller gjorde begge deler, fant at risikoen for fatale eller ikke-fatale hjerteinfarkt var like høy hos røykerne og snuserne. Denne studien er publisert i tidsskriftet The Lancet.

  Men snus kan øke risikoen for flere ting også…

  HELSEFARE: Redusert tannhelse

  Bruk av snus gir omfattende forandringer i tannkjøttet, og flere ulike skader kan oppstå. Tannkjøttet i området der snusen plasseres kan trekke seg tilbake og gi lange tannhalser som fører til ising i tennene. Denne forandringen den vedvarer selv om man slutter å snuse, ifølge Helsedirektoratet.

  Les også: Skulle bare slutte å snuse, så etset tennene bort

  HELSEFARE: Diabetes, redusert fruktbarhet, avhengighet

  Pågående forskning ser blant annet også på om snus kan øke risikoen for diabetes, fruktbarhetsproblemer og kreft i bukspyttkjertelen.

  Dette er man også kjent med at røyken kan gjøre: Røyking kan redusere kvinners fruktbarhet og føre til impotens hos menn, skriver Helsedirektoratet.

  Men forskerne er ikke helt enige: Snus er friskmeldt, mener noen

  En annen ting man også er veldig opptatt av når det kommer til snusen er den intense nikotinavhengigheten mange kan oppleve. Det er fordi snus gir tre til fire ganger så mye nikotin per dose som røyk. Nikotinet i snus fraktes fra munnens slimhinner til blodet og føres med rundt i kroppen. Det tar kort tid før nikotinet når hjernen. Abstinensplagene som merkes når man slutter å snuse er vanligvis borte to til fire uker etter at man har sluttet, og er verst de første to til tre dagene.

  KONKLUSJON: Snus = mindre helsefarlig

  Forskerne er imidlertid enige om at snus er mindre helsefarlig enn røyking, og at røyking kan gi mange flere sykdommer og helseproblemer enn snus.

  Erstatter du røyken med snusen går du altså ikke akkurat sunnhetens vei, men likevel tror forskere at snus kan redde tusenvis av liv, i gitte situasjoner.

  Mange innbitte røykere biter ikke på virkemidler som infokampanjer og helseadvarsler og er immune mot vanlige hjelpemidler. Disse trenger en annen type hjelp.

  I en rapport fra i fjor anbefaler forskningsleder ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning), Karl Erik Lund, å få de mest innbitte røykerne over på snus eller andre skadereduserende nikotinprodukter.

  Les også: Ingefær mot snussuget

  - Vi må bli mer opptatt av å bekjempe sykdommer enn tobakken. Derfor må vi ta i bruk produkter som er mindre farlige enn den livsfarlige sigaretten. Snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn røyk, og er det eneste nikotinproduktet som kan konkurrere med sigaretter. Nikotintyggis og - plaster har liten effekt, har han uttalt, ifølge VG Nett.

  Helsedirektoratet bekrefter også at snus er mindre helsefarlig enn røyking, men påpeker likevel at det er helseskadelig å snuse og at det kan være kreftfremkallende. De anbefaler ikke snus som hjelp til røykeslutt.

  MEN: Det beste er selvsagt å droppe det helt

  Og hva med alle andre som vurderer å gå fra røyk til snus? DinSide Helse spør førsteamanuensis Simon Øverland ved HEMIL-senteret ved Universitetet i Bergen: «Snus eller røyk, hva er best?»

  Les også: Unngå snus ved røykeslutt

  - Det beste for helsa er selvsagt å verken røyke eller snuse, men dersom du ikke kan la være er det ifølge forskningen vi har i dag langt mindre helseskade forbundet med snus enn røyking, sier han.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer