Hjelper mot vonde ledd

Kosttilskudd med glukosamin får slakt av forskere som mener at tilskuddet ikke hjelper mot giktsmerter. Men en kombinasjon av virkestoffer kan gi svært god hjelp mot plagene.

Publisert
Sist oppdatert

I fjor brukte norske revmatikere over 20 millioner kroner på kosttilskudd mot giktsmerter. Men nye undersøkelser viser at tilskuddene som inneholder glukosamin ikke har større effekt enn narrepiller.

Betyr det at glukosamin er verdiløst som middel mot slitasjegikt?

Bedre enn legemiddel- Den store studien av flere typer behandling mot slitasjegikt (GAIT) viser riktignok at glukosamin alene har en begrenset effekt, som kan sammenliknes med effekten av placebopreparater.

- Men undersøkelsen gir også et annet veldig interessant resultat. I kombinasjon med virkestoffet kondroitin fikk forsøkspersonene en stor reduksjon av giktplagene, og enda bedre effekt enn Celebra som er det vanligste legemiddelet på markedet, forteller informasjonsansvarlig Mette Braa Jacobsen ved kosttilskudds-firmaet Mezina.

Det norske firmaet har i mange år solgt glukosamin-preparater som nå er klassifisert som legemiddel, og kosttilskuddet NutriLenk som innholder naturlig kondroitin fra fiskebrusk. På grunn av regelverket for legemidler kan en kombinasjon av disse virkestoffene ikke selges uten resept i Norge, men er lovlig og lett tilgjengelig på flere nettapotek.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer