Hjemkjøring fra Vinmonopolet

Jada, det er mulig - men kun for deg på riktig adresse. Oslo-folk bruker det mest.

RETT HJEM: Handler du i nettbutikken til Vinmonopolet, kan du få varene levert på døra. Men kun om du bor på riktig adresse. Foto: Colourbox.com
RETT HJEM: Handler du i nettbutikken til Vinmonopolet, kan du få varene levert på døra. Men kun om du bor på riktig adresse. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at du kan få varene dine hjemkjørt fra Vinmonopolet? Du kan faktisk sitte i din egen stue og bestille varer fra nettbutikken - og få varene levert på døra.

Mot et lite gebyr, da - og kun for de utvalgte. Hva det koster å få lever varene rett hjem, kan du se lenger ned i artikkelen.

Utvalgte bykommuner

Tilbudet med hjemkjøring på døra er nemlig kun etablert i noen utvalgte bykommuner. Ifølge Solveig Prestvik, E-handelssjef i AS Vinmonopolet, kan kunder i nettbutikken velge mellom tre ulike leveringsmåter. Kundene kan velge på dør i Oslo/deler av Akershus, Bergen, Stavanger, Sandnes, Kristiansand og Ålesund. De kan velge å hente sin bestilling i en av Vimmonopolets butikker, eller velge å få varene tilsendt til alle postnummer i Norge utenom Svalbard.

– I utgangspunktet startet tjenesten med Oslo og Akershus. Vi hadde lokal løsning med utkjøring i de andre byene, og da var det også kun mulig å bestille direkte en utvalgt butikk i disse byene. Vi valgte å sentralisere utkjøringen også for disse byene for også å kunne tilby tjenesten via nettbutikken, sier Solveig Prestvik, E-handelssjef i AS Vinmonopolet til DinSide.

– Hvorfor er akkurat disse stedene tilgodesett med mulighet for utkjøring? Hvorfor ikke andre større byer?

– Det er også disse byene det er størst etterspørsel etter tjenesten, i tillegg til Trondheim. Per i dag har vi en lokal utkjøringstjeneste i Trondheim.

I Seoul kan de skanne inn strekkodene for varene fra en virtuell butikk på T-banestasjonen vei til jobb, og få varene levert rett hjem på ettermiddagen.

– Dette er veldig fremtidsrettet. For forbrukere som ikke har tid til å
gjennomføre de daglige innkjøp i butikk, er dette en spennende løsning, sier Arve Husby i Rema 1000 til DinSide i denne artikkelen.

Fremtidens dagligvarehandel?

Flest i Oslo

Ifølge Prestvik, er hovedvekten av hjemleveringer i Oslo og omegn. Deretter kommer Bergen og Stavanger, mens etterspørselen er noe lavere i Ålesund og Kristiansand.

– Hovedintensjonen med ordningen har å vært å tilby befolkningen vår som bor i distriktene uten Vinmonopolbutikk bedre tilgjengelighet til kjøp av våre varer. Og det er en ganske stor gruppe fra distriktene som benytter seg av nettbutikken vår for å få tilsendt varer til sitt postkontor eller post i butikk. Frem til første halvår har dette valget økt jevnt siden oppstart i juni 2002, men dette året har antallet vært ganske stabilt i forhold til fjoråret., sier Prestvik til DinSide.

Andelen av de som bestiller på dør er relativt lavt i forhold til de andre to leveringsmåtene.

– Per i dag er det cirka 11 prosent som bestiller på dør, 36 prosent velger postkontor og 53 prosent velger å hente varene i en av våre butikker. Det vil si at også nettbutikken benyttes hyppig av de som bor i byene og som velger å hente i en butikk, sier Prestvik.

Dersom man sammenlikner omfanget i 2003 i forhold til 2010 har antall bestillinger på dør økt med 66 prosent, fra 7.376 til 12.270 ordrer.

Pakker levert på døren uten forvarsel skal ikke forekomme. Eller?

Vurderer å utvide rett-hjem-tilbudet

Vinmonopolets nettbutikk ble lansert i juni 2002, og fikk i fjor 40.000 nye kunder. Salget gjennom nettbutikk og kundesenter var 555.000 liter i 2010, en nedgang på 0,6 prosent
mot året før. Det er Posten som distribuerer direkte til kunder per post eller levert på dør. For kunder som bor i kommuner uten vinmonopolbutikk, er frakten kostnadsfri.

Ifølge Prestvik har Vinmonopolet planer om å utvide tilbudet med hjem-levering til flere steder.

– Ja, vi vurderer å utvide tilbudet til flere byer, men vi har ikke per i dag eksakt dato for dette, sier Prestvik til DinSide.

–Tjenesten med hjemkjøring har eksistert i mange år i Vinmonopolet, helt tilbake til før Vinmonopolet ble delt, i 1996, forteller E-handelssjef Prestvik. Vi startet sentralisering av løsningen da vi lanserte vår nettbutikk, i juni 2002.

Ifølge Prestvik er kundene fornøyde med hjemkjørings-tjenesten.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på at dette fungerer bra for våre kunder - både for private og bedrifter.

Få matvarene levert på døra

Dette koster det

Det koster fra 130 kroner å få varene kjørt hjem til deg. Det er prisen for å få levertfra en til seks flasker på døra. Deretter økes prisen med flaske-antallet. Utkjøring av fra sju til 12 flasker koster 145 kroner, og skal du for eksempel ha levert 96 flasker så koster det 350 kroner.

Som postpakke koster der 95 kroner for en til seks flasker, og 140 kroner for sju til 12 flasker.Skal du ha levert 96 flasker som post/servicepakke, koster det 1.100 kroner.

I det siste tilfellet er det faktisk billigere å få varen levert på døra, enn å hente pakken på Posten. Det lønner seg med andre ord å sjekke prisen og muligheten for hjem-levering, før du velger å få forsendelsen som postpakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer