Hjemmet er farligst

Flesteparten av barneulykker skjer innenfor husets fire vegger. Sikring er viktig!

Aldri la barnet ligge alene på stellebordet.  Foto: colourbox.com
Aldri la barnet ligge alene på stellebordet. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I de fleste tilfeller går det bra med små barn som skader seg i hjemmet, men for barn under ett år kan konsekvensene bli langt mer alvorlig. I verste fall kan spedbarnet dø.

TEST: Kan du redde barnet ditt?Toalettseter kan skade småbarn!

- Det er en klar og tydelig sammenheng mellom foreldres kompetanse og antall ulykker i hjemmet, sier medisinsk rådgiver og forfatter Lilian Carleson, ifølge Aftonbladet. Hun er en av forfatterne bak en bok om førstehjelp og barn, utgitt av Røde Kors i Sverige.

Jo mer foreldre kan om sikring i hjemmet, desto mindre ulykker, påpeker hun. Hennes viktigste stikkord er: Oppmerksomhet.

Les også: Bakterie kobles til krybbedødErter og klinkekuler. Dette putter barn i nesen

Ligge et skritt foran

- La aldri barnet ligge alene. Ikke la barnet ligge på stellebordet eller sengen uten at du holder det. Selv om det alltid har gått bra før, kan barnet helt plutselig snu seg og falle ned, forklarer Carleson.

Hun oppfordrer til å legge barnet på noe mykt på gulvet, når du må gå fra det. Hun minner også om at drukningsulykker er vanlig i hjemmet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer