Hjernen avgjør smaken

Pepsi eller Cola? Det valget avgjøres ikke bare på tungen, men også et sted i hjernen.

Publisert
Sist oppdatert

Har du prøvd en blindtest av mat eller drikkevarer?

Det finnes mange som mener at de klart kan skille mellom Cola og Pepsi, eller mellom Ringnes og Hansa. Men når de får smake varene uten å vite hva som er hva, blir det straks mye vanskeligere.

Lager smak i hjernenAmerikansk forskning tyder nå på at våre oppfatninger om et produkt har stor betydning for hvordan det smaker.

En gruppe frivillige brusdrikkere ble satt på den klassiske Cola-Pepsi blindtesten og ga begge brusmerkene brukbare karakterer.

Men når deltakerne fikk se hvilken brus de drakk, forandret også smaken seg dramatisk. Målinger av hjernen viste også at to sentere som regulerer oppførsel og kulturelle koder ble mye mer aktive enn før.

Positive assosiasjoner- Markedsførere har lenge visst at kjøpernes valg kan påvirkes av konteksten rundt produktet. En enkel metode er å sette produktet i sammenheng med positive og behagelige ting.

- Men dette studiet viser at preferanser påvirkes av hvordan denne informasjonen behandles i hjernen. Og det er ny kunnskap for oss, sier forskeren John O'Doherty i en kommentar til BBC News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer