Hjernen kan krympe av ryggsmerter

Kroniske ryggsmerter kan føre til at den ”tenkende” delen av hjernen krymper, i følge foreløpige resultater fra en studie som ble presentert på et møte i American Pain Society i Chicago.

Publisert
Sist oppdatert

Skrumpingen av hjernen er foreløpig et høna-og-egget spørsmål for forskerne, i og med at de ikke vet hva som kom først; skrumpingen eller ryggsmertene.

Men dersom kroniske ryggsmerter fører til at deler av hjernen skrumper, ”haster det enda mer med å finne en løsning på ryggproblemet”, sier doctor A. Vania Apkarian ved Northwestern University i Chicago, som leder studien, til Reuters.

Tidligere har Apkarian og hans kolleger funnet ut at det som blir kalt “grå masse” i hjernen til folk med kroniske ryggsmerter forandres. I motsetning til ”hvit masse”, som for det meste holder hjernen sammen, er de grå delene av hjernen “tanke-cellene”, som sender informasjon videre til minnet. Den største delen av hjernen består av ”går masse”.

Apkarian og hans kolleger undersøkte hjernene til 10 personer med kroniske ryggsmerter, og hadde 20 personer uten slike smerter å sammenligne med.

Målingene viste at folk med disse smertene hadde mindre ”grå masse” i hjernen totalt, og spesielt i en del som blir kalt thalamus.

Ikke bare var det mindre “tenkende vev” hos personene med smerter, det var også mindre solid, fortalte Apkarian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer