Hjerneslag uten symptomer

Sykelige forandringer i hjernen - dog uten symptomer, er svært vanlig viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Hollandske forskere har gjennomført en undersøkelse på 2.000 testpersoner mellom 46 og 96 år for å se hvor vanlig det er med symptomfire forandringer i hjernen som oppdages av MR-scanning.

De fant blant annet at:

- 7,2 prosent av deltakerne hadde blodpropp i hjernen. Ingen av disse hadde symptomer.

- Misdannelse av blodkar, såkalt aneurisme, ble funnet hos 1,8 prosent av testpersonene.

- Godartete svulster ble oppdaget hos 1,6 prosent av testpersonene.

Les også: Visste du at hodepine kan være hjerneslag?

Oppdager mer
Ifølge David Russell ved nevrologisk avdeling ved Rikshospitalet viser stadig flere i fagmiljøet interesse for MR. Han mener resultatene er viktige siden de understreker at mange små slag på sikt kan gjøre mer skade enn man er klar over.

- Med disse nye røntgenteknikkene ser man mer enn tidligere, og kan dermed oppdage flere risikofaktorer for slag enn det man har gjort før, sier han.

Han presiserer også at disse minislagene ikke gir symptomer og ikke gjør skade på hjernen. Men slagene kan komme hyppigere med alderen, og da får man en såkalt kumulativ effekt. Spørsmålet er om dette kan føre til demens.

Fører til demens?
- Flere slag kan etter hvert føre til svekket konsentrasjon og hukommelse. Og mange lurer på om dette på sikt - etter veldig mange slag, kan føre til demens.

Ifølge Russell må det imidlertid mer forsking til blant annet for å få svar på om mange små minislag kan føre til demens, men han forsikrer at ett eller to små slag ikke kan gi demens.

Russell nevner flere tiltak som kan bidra til å redusere risikoen for slag, som å kutte røyken, holde vekten, mosjonere og spise sunt.

Årlig rammes omkring 14.000 nordmenn av hjerneslag, ifølge Ullevål universitetssykehus. Behandlingen i den akutte fasen er av stor betydning for utfallet av hjerneslaget.

Les også: Akutt behandling mot blodpropp

Forskerne bak den hollandske konkluderer med at symptomfrie forandringer i hjernen, som kan oppdages gjennom MR-scanning, er vanlig. Resultatene er offentliggjort i tidsskriftet England Journal of Medicine.

Les også: Lever normalt nesten uten hjerne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer