Hjerte- og karsykdommer dreper flest

Hva kommer du til å dø av? Hjerte- og karsykdommer er mest sannsynlig, ifølge WHOs "ti-på-topp"-liste over de vanligste dødsårsakene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjerte- og karsykdommer forårsaker flest dødsfall i både høy-, mellom- og lavinntektsland, skriver Dagens Medisin.

Rangeringen fra Verdens helseorganisasjon kommer ikke som noen stor overraskelse på Kjell Midtbø, seksjonsoverlege ved hjerteavdelingen ved Ullevål sykehus.

- Hjerte- og karsykdommer har tronet øverst i årevis. I Norge har vi nå rundet toppen, og antall dødelige hjerteinfarkt har gått betydelig ned de siste 20 årene. Men nå går mange u-land i samme fella som oss, og tar over ”våre” sykdommer, forklarer han til Mozon.no.

Vil du forandre livsstil? Slik får du yngre kropp og kanskje noen ekstra år på baken:

Frykter for kineserne
- Flere u-land vil etter hvert få mer velstand som vil medføre at man beveger seg mindre og spiser usunnere mat. Når for eksempel kineserne får flere biler, vil hjerte- og karsykdommer ramme også dem i større grad enn nå, sier Midtbø.

Han mener u-landene må over en velstandstopp før de kan begynne å konsentrere seg om å forhindre hjerte- og karsykdommer. Men for oss i Norge er det enkle tiltak som skal til:

- Slutt å røyke, mosjoner, spis mindre sukker og mer frukt og grønt, anbefaler Midtbø.

Sliter du med å stumpe røyken? Ikke etter å ha lest denne artikkelen:

Truende diabetesepidemi
Lars Aaberge, seksjonsoverlege ved hjertemedisinsk avdeling ved Rikshospitalet, er spesielt bekymret for den globale diabetesepidemien.

- Dette er en tilstand som er på frammarsj, og som i stor grad disponerer for hjerte- og karsykdommer. Det er ingen grunn til å tro at hjerte- og karsykdommer vil falle noe særlig på statistikken framover, sier han til Mozon.no.

Det interessante er å se på hvor høy dødeligheten er i de yngre aldersgruppene, mener Aaberge.

- I vår del av verden med god sosioøkonomisk status har forekomsten av hjertesykdommer flyttet seg oppover i aldersgruppene. Den skumle utviklingen er det vi ser blant unge på bakgrunn av blant annet diabetes og overvekt, sier han.

Er du i faresonen for å få diabetes? Ta testen her:

En av tre under 14 år
Mer enn to tredjedeler av befolkningen i såkalte høyinntektsland lever til de over 70 år, viser foreløpige tall fra målinger i 2005. Vi dør oftest av kroniske sykdommer, som kreft, diabetes, demens eller KOLS, skriver Dagens Medisin.

Dette gjelder også for middelinntektsland, men her er også komplikasjoner under graviditet og fødsel, hiv/aids og trafikkulykker hyppige dødsårsaker.

I lavinntektsland blir under én av fire mennesker 70 år. Og en tredjedel av alle dødsfallene forekommer blant barn under 14 år. Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken også her, men infeksjonssykdommer som hiv/aids, tuberkulose og malaria tar flere liv til sammen, ifølge Dagens Medisin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer