Hjerte-innleggelser til værs

19.000 døgnopphold på sykehus i 2006 skyldtes hjerteinfarkt. Dette er en økning på 60 prosent på seks år.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjerte- og karsykdommer er den vanligste årsaken til døgnopphold ved norske sykehus. Av de over 820.000 døgnoppholdene ved norske somatiske sykehus i fjor var ca 14 prosent, eller nesten 116. 000 opphold, på grunn av hjerte- og karsykdommer.

Dette er en økning på nesten 15 prosent fra år 2000, viser helt ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå. Og hjerte- og kasykdommer dreper nå flest mennesker i verden:

Blant døgnoppholdene som skyldes hjerte- og karsykdom, var hjerteinfarkt den enkeltdiagnosen som ga flest døgnopphold med nesten 19. 000. Det er en økning på 60 prosent fra år 2000.

Størst dødsårsak

Den sterke økningen kan ha sin årsak i livsstilsfaktorer, skriver SSB på sine hjemmesider. Samtidig ble det flere i ”risikoalder” i befolkningen fra 2000 til 2006.

Finn Grønseth, generalsekretær i LHL, mener det kan være flere årsaker til økningen.

- Hjerte- og karsykdom er den største årsaken til dødsfall i Norge, og det gjenspeiler seg nok også i innleggelser, sier han til Mozon.no.

Men hjertesykdom som sådan øker ikke spesielt mye i det norske samfunnet, påpeker han. I 2005 hadde ca 47.800 kvinner og 66.000 menn hjerte- og karsykdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer