Hjertet ditt kollapser av dette

En typisk vestlig diett øker risikoen for hjerteattakk.

Fet, salt og frityrstekt mat øker risikoen for å rammes av hjerteattakk med hele 30 prosent.  Foto: Colourbox
Fet, salt og frityrstekt mat øker risikoen for å rammes av hjerteattakk med hele 30 prosent. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britiske Darren Bull døde etter et hjerteattakk, 21 år gammel. Kroppen klarte ikke lengre å fungere på kostholdet som hovedsakelig bestod av frityrstekt mat.

- Han var avhengig av burgere og det tok livet av ham. Folk innser ikke hvor dødelig denne maten er. Min sønn fikk livet sitt revet bort fordi han spiste så elendig mat, uttalte Darrens mor Tina til avisen Sunday Mirror like etter det tragiske dødsfallet.

Nå er kanskje dette et ekstremt eksempel, men forskerne bak en verdensomfattende studie på spisevaner hevder at antall hjerteattakk kan reduseres med 30 prosent dersom man bytter ut frityrstekt mat og mat med høyt saltinnhold med frukt og grønnsaker. Det melder Circulation journal.

Les også: Chilli tok livet hans

5.561 hjerteinfarktpasienter og 10.646 personer med hjertesykdommer fra 51 land ble bedt om å fylle ut et spørreskjema basert på 19 ulike matgrupper.

Etter å ha analysert svarene fra de over 16.000 menneskene identifiserte de canadiske forskerne tre globale spisemønstre:

1. Den typiske vestlige dietten, bestående av mye fett, salt og kjøtt. Folk med denne dietten utgjorde 30 prosent av de i risikogruppen for hjerteattakk.

2. Et mer "forsvarlig" kosthold bestående av mye frukt og grønt, reduserte risikoen for hjerteinfarkt med en tredjedel.

3. Orientalsk kosthold med mye tofu, soya og andre sauser, viste ingen økt risiko for hjerteinfarkt.

Les også: Viagra gir ikke hjerteinfarkt

Ut fra disse resultatene konkluderte forskerne med at folk med den typiske vestlige dietten hadde 30 prosent større risiko for å bli rammet av hjerteattakk enn de som spiste lite eller ingen frityrstekt mat.

Videre sier de at sammenhengen mellom mat og hjerteinfarkt som er påvist i de vestlige landene også finnes i andre regioner av verden.

- 30 prosent av de som befinner seg i risikogruppen for hjerteattakk er der på grunn av et dårlig kosthold, oppsummerer forfatter Romania Iqbal, ved McMaster University i Canada.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer