Hjertet ditt kollapser av dette

En typisk vestlig diett øker risikoen for hjerteattakk.

Fet, salt og frityrstekt mat øker risikoen for å rammes av hjerteattakk med hele 30 prosent.  Foto: Colourbox
Fet, salt og frityrstekt mat øker risikoen for å rammes av hjerteattakk med hele 30 prosent. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britiske Darren Bull døde etter et hjerteattakk, 21 år gammel. Kroppen klarte ikke lengre å fungere på kostholdet som hovedsakelig bestod av frityrstekt mat.

- Han var avhengig av burgere og det tok livet av ham. Folk innser ikke hvor dødelig denne maten er. Min sønn fikk livet sitt revet bort fordi han spiste så elendig mat, uttalte Darrens mor Tina til avisen Sunday Mirror like etter det tragiske dødsfallet.

Nå er kanskje dette et ekstremt eksempel, men forskerne bak en verdensomfattende studie på spisevaner hevder at antall hjerteattakk kan reduseres med 30 prosent dersom man bytter ut frityrstekt mat og mat med høyt saltinnhold med frukt og grønnsaker. Det melder Circulation journal.

Les også: Chilli tok livet hans

5.561 hjerteinfarktpasienter og 10.646 personer med hjertesykdommer fra 51 land ble bedt om å fylle ut et spørreskjema basert på 19 ulike matgrupper.

Etter å ha analysert svarene fra de over 16.000 menneskene identifiserte de canadiske forskerne tre globale spisemønstre:

1. Den typiske vestlige dietten, bestående av mye fett, salt og kjøtt. Folk med denne dietten utgjorde 30 prosent av de i risikogruppen for hjerteattakk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer