Hodepine? Stump røyken!

Røyker du mer enn ti om dagen, får du lettere vondt i hodet, viser en norsk doktoravhandling.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com	 	 	  Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mange teorier om hodepine, men det er forbausende lite vi vet med sikkerhet.


- Personer under 40 år som røyker mer enn en tipakning om dagen, viser seg å ha den største forekomsten av kronisk daglig hodepine. Også personer som hadde røyket tidligere, hadde mer hodepine enn dem som aldri hadde røyket, sier Anne Hege Aamodt.

Hun er konstituert overlege ved nevrologisk avdeling ved St. Olavs Hospital i Trondheim og tilknyttet Nasjonalt kompetansesenter for hodepine. I sin doktoravhandling har hun i samarbeid med andre faggrupper sett på hodepine i sammenheng med blant annet røyking, mageplager, astma og diabetes.

- Det er uklart hvorfor det er en sammenheng mellom røyking og hodepine. Men tobakksrøyken inneholder flere stoffer som kan tenkes å utløse hodepine, deriblant nikotin, forklarer Aamodt.

Les også: Hodepineklinikk på nettet

Stresser ned med røyk
Dette er imidlertid en klassisk høna- og egget-problemstilling, ifølge hodepineeksperten. En alternativ forklaring kan nemlig være at hodepinen øker risikoen for at noen begynner å røyke.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com	 	 	  Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


- Hodepine medfører stress, og vi vet at røyking reduserer stress. Da kan det være lett å ty til røyken i stressede situasjoner, sier Aamodt.

I sin doktoravhandling har hun brukt tallmateriale fra HUNT, som er den største helseundersøkelsen i Norge. Selv om ikke hennes funn kan fastslå om det er røyken eller hodepinen som kommer først, har hun en klar oppfatning av hva som bør gjøres:

- Vi har såpass mye kunnskap fra andre studier at vi tror røyking er ugunstig for hodepinen. Pasienter som kommer til oss, har blitt henvist fra allmennlege, og har prøvd mye for å bli kvitt hodepinen. Blant flere tiltak anbefaler vi da at de slutter å røyke, sier Aamodt.

Les også: 15 gode grunner til å stumpe røyken

Funnene hennes viser også at hodepine og migrene var mer enn dobbelt så vanlig blant personer med mage- og tarmplager. Også personer med luftveis- og allergiplager hadde oftere hodepine, mens diabetes og lav blodprosent derimot minsket hodepineforekomsten.

Vet lite om hodepine
Michael Bjørn Russell, professor ved Universitetet i Oslo og nevroklinikken ved Akershus Universitetssykehus synes Aamodts doktorarbeid er interessant.

- Med tanke på at det er spørreskjema som er bakgrunn for studien, er det vanskelig å fastslå en årsak-virkning-sammenheng. Men funnene er spennende og kommer med hypoteser som man kan jobbe videre med, sier han til DinSide Helse.

- Det er mange teorier om hodepine, men det er forbausende lite vi vet med sikkerhet, legger han til.

Aamodt vil bruke resultater fra HUNT3 til å se nærmere på sammenhengene mellom årsak og virkning på de ulike områdene.

Les også: Nytt håp for migrenepasienter

Dette bør du gjøre dersom du sliter med hodepine:

* Sørg for å få nok hvile og søvn.
* Spis regelmessig. Dersom du hopper over måltider, vil du lett kunne få for lavt blodsukker og hodepine.
* Stress ned
* Vær forsiktig med alkohol.
* Dersom du sliter over lengre tid, bør du gå til legen og få en klar diagnose på hva slags hodepine det er.
* Hvis legen mener det er nødvendig, får du en henvisning til for eksempel nevrolog. Der blir det foretatt en grundig undersøkelse og du vil få riktig behandling.

Har barnet ditt hodepine? Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer