Holberg Fondene-sjef anbefaler taperaksjer

Profilert fondsforvalter gir dårlige råd.

Det er grunnleggende finanslærdom at det er ekstremt vanskelig å spå hvordan aksjekurser vil utvikle seg.Av Lars Haakon Søraas

Det sies at det er vanskelig å spå - spesielt om fremtiden. Kanskje det er derfor mange seriøse aviser har sluttet å publisere horoskoper. Mange aviser publiserer imidlertid titt og ofte en annen type profetier: Spådommer om aksjemarkedet og enkeltaksjer.

Holberg Fondene-sjef anbefaler taperaksjer

Lars Haakon Søraas

Lar Haakon Søraas har en mastergrad i finans fra London School of Economics og en mastergrad i industriell økonomi fra NTNU. Du kan lese mer av det han skriver i bloggen The Finance Controversial

Det er grunnleggende finanslærdom at det er ekstremt vanskelig (umulig mener mange) å spå hvordan aksjekurser vil utvikle seg. I det usannsynlige tilfellet at noen faktisk med sikkerhet kan forutsi at en aksje skal opp eller ned påfølgende dag, er det veldig lite sannsynlig at de ville gått offentlig ut med denne informasjonen.

Da hadde de heller holdt munn og kjøpt (eller shortet) den aksjen de visste ville gå opp (eller ned) for å tjene penger på den informasjonen de satt på.

Tross disse relativt selvinnlysende kjensgjerningene er det tydeligvis mange journalister som synes det er verdifullt å bruke spaltemeter på å gjengi spådommer om aksjemarkedet og enkeltaksjer. At de samme journalistene sjelden i etterkant sjekker om spådommene de publiserer stemmer eller ikke, vitner enten om deres latskap eller manglende evne til å foreta slike sjekker.

Undertegnede har imidlertid tatt seg bryet med å sjekke spådommene til en av dem som har uttalt seg det siste året: sjefen i Holberg Fondene, Egil Herman Sjursen. Sjursen har to ganger i år vært ute og uttalt seg om aksjer han har tro på.

Før Sjursens profetier evalueres er det nødvendig med et par ord om hvordan man kan vurdere om en anbefaling av en aksje var en god eller dårlig anbefaling. En investering i en aksje kan i teorien sammenlignes med hele universet av investeringsmuligheter en investor kan velge mellom: Andre aksjer, obligasjoner, fond, kontanter i banken (forhåpentligvis ikke en islandsk en...), eiendom, og så videre. Ulike investeringsalternativer er imidlertid forbundet med ulik risiko, og noen investeringsobjekter er mer likvide enn andre. For å få en rettferdig sammenligning bør derfor en investering vurderes opp mot en annen investering som har samme risikoprofil og likviditet. Det er derfor mer relevant å sammenligne en aksje listet på Oslo Børs med en annen aksje listet på samme børs enn penger syltet ned i et brasiliansk eiendomsprosjekt.

Sammenligningen vi skal gjøre under, er av enkeltaksjer målt mot en aksjeindeks, som for eksempel Oslo Børs Benchmark Index (OSEBX). Den enkle forutsetningen vi da gjør, er å si at en potensiell investor som leser Sjursens anbefaling, har to muligheter: Han kan enten velge å følge Sjursens råd, eller han kan kjøpe OSEBX-indeksen (hvilket f.eks. kan gjøres via et indeksfond eller et ETF). Vi tester med andre ord ikke om aksjen Sjursen anbefalte viste seg å være den som gjorde det aller best på Oslo Børs, vi tester bare om anbefalingen har gjort det bedre enn gjennomsnittet av Oslo Børs. For svenske og finske aksjer, som vi skal se under, sammenligner vi med relevante svenske og finske aksjeindekser. Nok om metodikk, la oss se hvordan det har gått med Sjursens spådommer.

Den 13. mars i år ble Sjursens aksjeanbefalinger gjengitt av Hegnar.no. Han anbefalte da aksjene ABB, Boliden og Wärtsilä. ABB er kjent for de fleste. Boliden er et svensk gruveselskap, og Wärtsilä er en finsk produsent av motorer og turbiner. ABB og Boliden sammenlignes med den svenske OMXSPI-indeksen, mens Wärtsilä sammenlignes med den finske referanseindeksen OMXH25.

Hvordan har Sjursens anbefalinger fra mars klart seg frem til fredag denne uken (24. oktober 2008)?

  • ABB har i perioden falt med 44%, mens OMXSPI har falt med 39%. ABB har altså gitt en mindreavkastning på ca 5%
  • Boliden har i perioden falt med 71%, mens OMXSPI har falt med 39%. Boliden har altså gitt en mindreavkastning på ca 32%

  • Wärtsilä har i perioden falt med 63%, mens OMXH25 har falt med 42%. Wärtsilä har altså gitt en mindreavkastning på 21%
Blant Sjursens anbefalinger var det følgelig ingen som gjorde det bedre enn sine referanseindekser. I snitt har anbefalingene gitt en mindreavkastning på 20%.

For tusenvis av nordmenn er det en trist affære.

29. juli i år gikk Sjursen ut i Hegnar.no og anbefalte Yara og Millicom. Yara bør være kjent, Millicom er en internasjonal mobiloperatør listet på Stockholm-børsen. Avkastningen til Yara sammenlignes med Oslo Børs benchmark index (OSEBX) mens avkastningen til Millicom sammenlignes med Stockholm-indesen OMXSPI.

Hvordan har det gått denne gangen?

  • Yara har i perioden fra anbefalingen ble gitt og frem til fredag (24. oktober 2008) falt med 69%, mens OSEBX har falt med 46%. Yara har altså gitt en mindreavkastning på 23%
  • Millicom har i perioden falt med 50%, mens OMXSPI har falt med 30%. Millicom har altså gitt en mindreavkastning på 20%

Nok en gang har aksjene Sjursen anbefalte levert dårligere avkastning enn sine referanseindekser. I snitt har anbefalingene gitt en mindreavkastning på 22%. Av fem aksjer Sjursen har anbefalt det siste året har altså samtlige levert mindreavkastning. Sjursen har med andre ord vært svært bomsikker i sine anbefalinger. To strategier hadde gitt langt bedre avkastning enn å følge Sjursens råd:

  • Kjøp av den norske, svenske og finske indeksen (men gitt tumultene i aksjemarkedet den siste tiden hadde denne strategien dessverre også tapt penger, dog mindre penger enn Sjursens anbefalinger)
  • Shorting av de aksjene Sjursen har anbefalt (som faktisk hadde gitt en positiv avkastning, men denne strategien er svært risikabel og ikke lett tilgjengelig for vanlige småsparere)

Analysen over er selvfølgelig ikke noen fullstendig vitenskapelig analyse som kan avsløre med sikkerhet at Sjursen er en dårlig aksjeplukker. Til det er utvalget naturligvis alt for lite. Det kan også innvendes at resultatet kunne ha blitt annerledes dersom en vurderte en annen tidsperiode. Det stemmer selvfølgelig, og det kan hende Sjursens anbefalinger de neste månedene viser seg å bli gode investeringer. I perioden fra anbefalingene ble gitt til idag, har imidlertid anbefalingene vært temmelig elendige.

Det er imidlertid ikke bare utviklingen i aksjekurser det er vanskelig å forutsi. Sjursen har også uttalt seg på generelt grunnlag om børsen og makroøkonom. I et intervju i Hegnar.no 25. september i fjor sa han blant annet:

"På Oslo Børs er oppsiden fortsatt hyggelig. Det bør være attraktivt fortsatt å være posisjonert på Oslo Børs, ja kanskje er Norge i en meget spennende periode. Den sterke oljeprisen betyr at det er høytid i norsk oljeindustri."

Etter at Sjursen snakket om den hyggelige oppsiden, har verdien av aksjene på Oslo Børs falt med 55 % (sluttkurs 24. oktober 2008). I samme intervju uttalte Sjursen seg også om makroøkonomi:

"Tatt i betraktning den høye oljeeksponeringen som Oslo Børs tross alt har så gjør dette børsen her hjemme enda mer attraktiv. Vi kan også påregne drahjelp fra en amerikansk økonomi i klar bedring og en fortsatt kraftig vekst i Asia. Vi i Holberg Fondene er, selv med en viss realøkonomisk usikkerhet, ganske optimistiske med tanke på de nærmeste måneder."

Det hadde vært interessant å vite om Sjursen fremdeles venter på drahjelp fra USA ...

Er dette en person du ville betalt massevis av penger for å forvalte formuen din? En du ville bedt om hjelp til å velge hvilke aksjer du skal investere i? Neppe. Det ironiske er at Sjursens faktisk er administrerende direktør i Holberg Fondene, et av Norges største fondsforvaltningsselskap. Aksjefondene han forvalter har ikke gjort det spesielt bra (se innlegg i Dagens Næringsliv og dette blogginnlegget) og, som vist over, hans spådommer om aksjemarkedet er ikke mye å skryte av. Likevel velger tusenvis av nordmenn å betale skyhøye honorarer for å få lov til å overlevere sparepengene sine til Holberg Fondene. For Sjursen og Holberg Fondene er det, som for resten av fondsbransjen i Norge, svært god butikk. For tusenvis av nordmenn er det en trist affære.

PS! Jeg hadde egentlig ikke tenkt å påpeke det nær komiske i at Sjursen, a.k.a. den bomsikre spåmannen, nylig gikk ut i Dagens Næringsliv og kritiserte analytikere som forsøker å spå oljeprisen. Snakk om å kaste stein i glasshus.

*Overskriften spiller på denne overskriften fra Hegnar.no (”Holberg Fondene-sjef anbefaler vinneraksjer”).

Informasjon fra DinSide

Dette er et leserinnlegg. Meningene er innsenderens egne, og er ikke nødvendigvis et uttrykk for DinSide eller Aller Internetts ståsted.

Har du sterke meninger? Vi tar gjerne i mot kommentarer/kronikker til eventuell publisering. Disse kan sendes til pj med @dinside.no bak. Innlegg honoreres ikke, men vi presenterer forfatter og lenker til vedkommendes eventuelle hjemmeside/blogg. Husk å legge ved bilde av deg selv som kan brukes i artikkelen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer