Hold deg frisk på reisen

Sommer er reisetid og noen av oss skal også lenger enn til Strømstad i ferien. Her er rådene for deg som vil unngå å bli syk i utlandet.

Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn blir stadig mer reisevante. Vi reiser lenger av gårde, blir borte over lengre perioder og oppholder oss mer i områder som før var forebeholdt de modigste eventyrerne. Men reisen til Thailand, Venezuela og Sudan utsetter oss også for flere helsefarer enn før da sommerferien gikk til Legoland.

Vaksiner
Ved reiser til Asia, Afrika og Sør-Amerika anbefales det å ta noen vaksiner på forhånd. De vanligste er mot difteri, stivkrampe og polio dersom du ikke har vaksinert deg mot disse sykdommene de siste ti årene. Det anbefales også for mange steder å vaksinere seg mot hepatitt A.

Se opp for myggen
Malaria overføres fra mygg og kan gi symptomer som ved en alvorlig influensa. Det er ikke mulig å vaksinere seg mot malaria, men det finnes flere forebyggende medikamenter som man kan ta under reisen. Det er allikevel viktig å forsøke å unngå myggstikk i tropiske strøk ettersom malariamedisinen ikke er noen sikker garanti mot sykdommen.

Turistdiaré rammer mange reiseglade hvert år og kan være en svært ubehagelig opplevelse. Det er mulig å vaksinere seg mot den vanligste typen med en drikkevaksine som tas før reisen.

Trygge land
Noen steder er derimot tryggere enn andre. Om du vil minimere risikoen for å bli syk i utlandet (eller bare har sprøyteskrekk) bør du reise i Europa, USA, Australia og New Zeeland. Her er det ikke nødvendig å ta noen vaksiner på forhånd.

Under reisen
Når du endelig er ute i den store verden finnes det også noen gode råd du bør følge for å holde deg frisk og rask. En gyllen regel i områder med diffus hygiene er at all mat skal stekes, kokes eller skrelles før du spiser den. Du bør også være svært grundig med håndhygienen for å risikere risikoen for mageproblemer.

I varme strøk må du huske å drikke nok vann, særlig hvis ferien også inkluderer noen sene kvelder i baren. Dehydrering gjør deg utmattet og kan være direkte farlig for kroppen.

Bading i saltvann er som oftest bra, men hold deg oppdatert på giftige fisker, brennmaneter og liknende. Over store deler av de tropiske områdene anbefales det ikke uten videre å bade i innsjøer på grunn av faren for infeksjoner.

Ellers bør man huske på at noen regler er som hjemme selv om man er i et fremmed land. Kombinasjonen av mye alkohol og kjøre bil er like farlig på Sotra som i Kenya. Trafikkulykker er den største årsak til dødsfall blant nordmenn i utlandet. I tillegg skal man respektere den økte risikoen for å få alvorlige seksuelt overførbare sykdommer som HIV. Sikker sex er herved anbefalt.

God tur!

Mozon 24.06.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer