Hold deg slank ved røykeslutt

Når røyken stumpes kommer kiloene på. Det har mange erfart. Men det er enkelt å unngå, og her lærer du hvordan.

Publisert
Sist oppdatert

Nikotin og røyking virker lett slankende, på den annen side påvirkes også hormonbalansen slik at man får mer fett på magen. Magefett er det mest usunne fettet.

Røyking øker forbrenningen noe, samtidig kan man dempe sultfølelsen ved å gripe til en sigarett. Når du slutter å røyke, vil forbrenningen blir litt mindre og du må regne med å gå opp litt i vekt, normalt rundt to kilo. Vektøkning utover dette skyldes gjerne trøstespising eller stress-spising, du griper til søtsaker og annen mat for å dempe suget etter nikotin. Det kan også være at du nå demper stress med mat, mens du tidligere dempet stress med røyking.

Bevegelse er alfa og omega
Kosthold og bevegelse er like viktig for å holde vekta nede. De tusen slankekurene som publiseres i bøker og ukeblader legger som regel størst vekt på kostholdet. Men trolig er bevegelse viktigere. Bevegelse virker slankende i seg selv, i tillegg påvirker bevegelsesmønsteret ditt kostholdet, slik at du har dobbel virkning. Jeg skriver med vilje bevegelse, for det er ikke nødvendig å jogge eller drive mosjonsidrett. Det holder å bevege seg mye på jobben eller i fritida.

Dett er bra med bevegelse: Du opprettholder forbrenningen. Særlig hos personer fra 40 og oppover faller forbrenningen når man ikke er i daglig bevegelse. Dessuten blir du i bedre humør og får ikke så lett røykesluttdepresjoner.

Så mye bevegelse trenger du: Et minimum er en halvtime om dagen, helst mer. Tenk gjennom hvordan du kan bygge bevegelse inn i de daglige rutinene, ellers glemmer du det gjerne. Hvis du har et stillesittende arbeid, kan du for eksempel:

Maten
Hopp aldri over frokosten. Kanskje har du ikke matlyst om morgenen, kanskje er du for stresset til å spise. Ta da et glass melk og smør deg en matpakke. Spis når du kommer på jobben. Kal du rett på skole, må du få i deg mat før det ringer inn. Man blir ustyrlig sulten og sugen på noe søtt når man ikke spiser frokost.

Faste måltider. Du får ikke kontroll med matinntaket hvis du ikke har faste måltider. Spis tre ganger om dagen, og legg eventuelt inn mellommåltider. Se nedenfor.

Lure mellommåltider. Hvis det går mer enn fire-fem timer mellom to måltider, må du legge inn et mellommåltid. Spis f eks en brødskive, et knekkebrød, et eple i 15-16-tiden hvis du ikke skal spise middag før 18. Et mellommåltid gjør at du unngå ulvehunger og unngå å spise deg overmett. Har du en stor kropp, må du ha et litt større mellommåltid, for eksempel en sandwich, baguette eller et par brødskiver. Tyr du til pølse og lompe, så velg pølse med brød/lompe, sennep og ketchup. Ikke spis fetende tilbehør som rekesalat og potetsalat. Hvis dere har kantine på jobben, så be kantinebestyreren om det er mulig å legge fram gulrøtter som du kan spise som knaskegulrøtter mellom måltidene. Eller ta med gulrot, kålrot hjemmefra. Du får kjøpt fine, sprø knaskegulrøtter i butikken.

Spis aldri foran TVen. TV-spising har lett for å enda som kosespising og gjentatte turer til kjøleskapet. Ha som regel at du ikke spiser foran TV.

Pass på drikkene. Det er mye kalorier i drikke. Hvis du drikker mye melk, velg skummet melk eller lettere lettmelk . Juice inneholder C-vitaminer, men like mange kalorier som brus. Drikk heller te med lite sukker eller kunstig søtstoff, naturlig mineralvann, kunstig søtet mineralvann eller rett og slett vann fra kranen.

Forsiktig med fett. Unngå helmelk, fløte, rømme, store mengder majones og majonesdressinger. Fyll opp med mye grønnsaker. Lag kokte, ovnsbakte og grillede retter i stedet for stekte retter. Velg helst rene råvarer som rent kjøtt, fisk, kylling. Da er det lettere å ha kontroll med fettmengdene. Fet fisk er derimot bra, det regulerer appetitten på en bra måte. Spis gjerne makrell i tomat, sardiner, tunfisk, laks og ørret, eller ta tran.

Unngå sukker. Sukker øker appetitten, unngå derfor flytende sukker i form av cola og brus, mye søt saft, godterier og annet søtt.

Appetittregulerende: Fiskefett (se ovenfor om fet fisk) og mosjon påvirker appetitten på en gunstig måte.

Tips: Litt syre til måltidet senker magesekkens tømming og holder deg lenger mett. Ta to teskjeer eddik i et halvt glass vann før måltidet, spis rikelig med sure agurker, press sitron over kjøtt/fisk eller spis en liten salat med sitron eller eddik i dressingen.

Sug: Hvis du trenger å putte noe i munnen på grunn av røyksug eller rastløshet, velg rå grønnsaker, sukkerfrie pastiller eller sukkerfritt mineralvann. En annen mulighet er å ta en liten tur rundt kvartalet eller huset.

Mozon.no, 05.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer